петък, 16 октомври 2020 г.

Филм разказва за 130-годишната традиция на Педагогическото образование в Силистра

В рамките на Национална научна конференция на Филиал Силистра на Русенски университет "Ангел Кънчев", проведена на 16 октомври 2020 г. в залата на Общински съвет Силистра, бе представена втората част на документален филм, посветен на 130-ата година на педагогическото образование в крайдунавския град.

Той бе раздаден на диск, заедно с албум по темата, на участниците в тържественото откриване на на конференцията. Автор на текста е доц. д-р Румяна Лебедова (в същото време и диктор, заедно с историка Иван Занов - възпитаник на Учителския институт), графичният дизайн е дело на д-р Милен Сапунджиев, музиката е на Росен Лебедов, звукозапис - Красимир Иванов.

На фона на оскъдицата от материали за периода след 1913 г. - става дума за две и половина десетилетия румънска окупация на Южна Добруджа, филмът е силно въздействащ и проследява важни за Силистра събития през периода до 60-те години на миналия век. Отбелязана е ролята на най-образованите хора, повечето от които в продължение на десетилетия са били истински духовен и просветляващ елит, имащ заслуга за напредъка на Силистра. В този смисъл авторите смятат, че филмът е своеобразна съхранена памет, а тя от своя страна на практика е и съхранено достойнство.

Припомнено бе, че в последното десетилетия на 19 в. Силистра е един от трите центъра за обучение на учители в страната - възстановената българска държава. За кратко време е изградена и сграда - настоящата архитектурна емблема на Силистра в стил "късен виенски сецесион" - от 1972 г. насам е превърна в Художествена галерия. В миналото освен училище, включително и до преди малко повече от 50 години, е била и административно средище - на префектурата в румънския период. Иначе помни събития с участието на видни преподаватели, културни и литературни дейци, сред които е и загиналият за България в Първата световна война швейцарец Луи Айер, както и неговите колеги физкултурници.

Филмът разказва за живота в емиграция на Педагогическото училище, превърнато първо в Силистренска гимназия - последователно в Русе (на квартира в Пети русенски полк, където денем спалните помещения на войниците са превърнати в класни стаи; и въпреки трудните условия в мъжката гимназия се учат са 230 момчета от цяла Добруджа, а в женската - над 100 техни връстнички), Свищов и Ловеч, а после и в създадената на частни начала Българска смесена гимназия в Силистра (от 1920 г.).

Сред споделената информация правят впечатление цифрите за грижата на българската държава слред възвръщането на Южна Добруджа към България през 1940 г. в резултат на Крайовския договор: пратени са 550 учители, 120 радиопарата, проведена е програма за възстановяване на читалищата по решение на Върховен читалищен съвет, вкл. за снабдяването им с българска книжнина; пратен е подвижен кинематограф да показва на населението филми.

Място е отделено за внушителното събитие на 1 октомври 1941 г., когато едновременно са чествани три неща: първата година от влизането на българските войски в Силистра на 1 октомври 1940 г., освещаването на паметника на Стефан Караджа - войводата, който е всепризнат символ на Добруджа, и 50 г. от основаването на Педагогическо училище (1891). 

За отбелязване - за празненството е създаден Организационен комитет с председател Богдан Филов - министър-председател, който е и министър на просвещението. За събитието е отпечан специален сборник със спомени, в него са представени и видни личности. В материала на Филов е отбелязано, че Педагогическото училище е огнище на българската просвета и култура. Вестник "Подем" открива рубрика за очерци за личности, имащи заслуги за това определение.

От споделното в дикторсикяа текст разбираме също, че на 8 октомври 1941 г. Педагогическот училище става Учителски институт за подготовка на първоначални учители със срок на обучение от 4 години, който до преименуването си на "Димитър Благоев" през 1945 г. носи името "Цар Борис Трети". По-късно Педагогическото училище е възстановено и е действащо до 1962 г. 

През 1971 г. е открит Институт за подготовка на учители, известен дълго време с името "Дочо Михайлов". От 1997-1998 г. Силистра вече е университетски град, след като тогавашният Полувисш учителски институт става Филиал на Русенски университет "Ангел Кънчев" с обучение в момента на педагози - филолози, информатици, физици и инженери.

В края на филма разбираме, че неговото създаване е благодарение и на фондовете на Регионален исторически музей, Регионална библиотека и Държавен архив Силистра. Заслуга за него имат също Учебно-изследователска лаборатория "Културно-историческо наследство" при Филиал Силистра, воден от доц. д-р Румяна Лебедова - в момента директор на Филиал Силистра, и на Научен център "Дазий Доростолски", ръководен от доц. дфн Тодорка Георгиева.

Снимка: Фейсбук, Цветана Игнатова

Няма коментари:

Публикуване на коментар