петък, 2 октомври 2020 г.

Национална академична кръгла маса „Златна Добруджа – мит и реалност“ - Силистра 2020

 



В залата на Археологически музей на РИМ Силистра бе проведена първата по рода си в областта Национална академична кръгла маса „Златна Добруджа – мит и реалност“. Тя стана факт навръх 1 октомври 2020 г. – денят на освобождението на Силистра от румънска окупация, поради което форумът е посветен на 80 г. от Крайовския договор.

Както и на други три знаменателни годишнини: 75 г. Русенски университет „Ангел Кънчев“, 130 г. педагогическо образование в Силистра и 140 г. от рождението на Йордан Йовков. Организатор на проявата е Филиал Силистра с директор доц. д-р Румяна Лебедова при РУ Русе.

В книга XII на Научен център „Дазий Доростолски“ с ръководител доц. дфн Тодорка Георгиева, съорганизатор на проявата, са публикувани голяма част от представените от докладчиците разработки в два панела.

Единият от тях е „Златна Добруджа в историята и в културата на българите“ (с участници от Силистра) – своите разработки представиха проф. дин Георги Атанасов - „Златна Добруджа – мит и реалност“, доц. д-р Румяна Лебедова – „Реториката на превиденциализма“, Иван Занов – „Крайовската спогодба – амбиции, въжделения и реалности“, д-р Наталия Минчева – „Политическа характеристика на силистренското градско общество за възвръщането на Южна Добруджа – 1940-1944 г.“, д-р Йордан Касабов – „Шиковската женска носия“, Йордан Георгиев – „Памет за Добруджа в книги и паметници“, Христо Христов от Филателно дружество Силистра – за пощенски марки, пликове и печати, свързани с освобождението на Добруджа през 1940 г.

В другия панел – „Наука и образование“: Иво Братанов от Русе – „За една критика на културологичните идеи на Никола Михайловски“, Снежанка Генчева, Силистра – "Споменът за дъщерята на великия магистър Йоан де Валет в малтийския фолклор и в българските народни песни с мотив „Девойка спасява Малта“ – по 61 песни, от които 7 добруджански“, Донка Илиева – „Особености на подчинените обстоятелствени изречения за отстъпка в един препис на „Неделник“ от Софроний Врачански“, Ивелин Илиев – „Наблюдения над „Неделник“ от 1865 г.“, доц. д-р Галина Лечева – „Професионално-педагогическата подготовка на учителите в България до края на 20 в.“, д-р Николай Тодоров – директор на РИМ Силистра, представи своите проучвания по прочит на османски държавни документи, някои от които дават светлина за живота и икономиката в Добруджа и конкретно в Силистра.

Областният управител Ивелин Статев поздрави със специален адрес организаторите и участниците в Кръглата маса, както същото стори лично и директорът на силистренската библиотека Светла Ангелова.

Допълнение от профила на Русенския университет във Фейсбук: "Темата „Златна Добруджа – мит и реалност“ бе представена многоаспектно – в исторически, културологичен, литературоведски и етнографски план. Акцентите бяха поставени върху историко-археологически преглед на проблема и изследванията по него; политическите характеристики на българското общество след 1940 г.; обговарянето на събитието с реториката на провиденциализма; преглед на паметниците и книги, вдъхновени от възвръщането на Южна Добруджа; разграждането на мита в творчеството на Ивайло Петров; темата за Добруджа в картините от фонда на Художествената галерия в Силистра; етнографски особености на шиковци - част от местното население; историята на изчезнали при преселването на севернодобруджанци села".

Няма коментари:

Публикуване на коментар