петък, 9 октомври 2020 г.

Нощни литературни четения в Силистра


7 октомври 2020 г., Силистра - Нощ на литературата. За девети пореден път България стана част от четящите страни в цял свят. В нощта на литературата - международно събитие за популяризиране на съвременни европейски автори, се включиха 14 български града, като за първа година община Силистра участва в инициативата с обособени четири места за четене: на открито пред Регионална библиотека „Партений Павлович”, в новата читалня на Народно читалище „Доростол” – 1870, Обединен детски комплекс и Обединено общежитие за средношколци „Младост”.

Пред библиотеката прозвуча поезия и проза от финландски, австрийски, унгарски, белгийски, английски, португалски, испански, датски, френски, немски, ирландски, италиански, македонски, полски, румънски, шведски, словашки или чешки автор, научаваме от споделеното във Фейсбук от Цветана Игнатова - директор на дирекция в Общинска администрация.
Своеобразно продължение на инициативата, но в друг ракурс е предстоящият маратон "Чрез спорт към знание" - той е в Дунавския парк на 11 октомври /неделя/ от 9 до 12 ч. и благотворителността му е в полза на закупуването на нови книги на библиотеката (при изминати 400 м - таксуването е 1 лев) към общия фонд. Припомняне: на 30 октомври 2020 г. Регионална библиотека „Партений Павлович” организира Ден на отворените врати с безплатна регистрация и издаване на читателска карта.
От друга публикация на същата тема, дело на Лилия Маркова, разбираме: "Топла и тиха, почти лятна вечер в Силистра...Природата дава шанс на Международната нощ на литературата да бъде запомнена с вълшебството на писаното слово! Новата читалня на Читалище "Доростол- 1870" събра ДУХОВНИ хора, за които думите "Читалище и Книга" са онези ценности, които са ни превели през страшното историческо време до днес и са запазили духовността и светлината за народа ни.
Темата на тазгодишните четения беше литературата на Европа и от възможните предложени творби- ние избрахме творчеството на Франсоаз Саган, защото е извън времето, защото има очи за нещата от живота и е от онези сърдити млади хора, които искат светът да стане желано място за живот, в което свободата и полетът на мисълта стоят най- високо. В четенето взеха участие творци и художници, учители и фотографи, юристи и ръководители на ведомства и организации, дарители..."

Няма коментари:

Публикуване на коментар