сряда, 14 октомври 2020 г.

Семейство и колеги с уважителна изложба за художника Илю Станчев в Силистра

На 13 октомври 2020 г. в Художествена галерия Силистра бе открита изложба с творби на силистренския художник Илю Станчев по повод 90 години от неговото рождение. Инициативата за експозицията е на неговата дъщеря Мариана Станчева - дългогодишен служител в Общинска администрация, съосновател на печатница "ТИБО". Събитието уважиха художници, общественици и приятели на семейството, както и представители на властовите институции - Областна администрация, община Силистра и др. Изложбата представя 25 творби на автора - от тях 20 са от личната колекция на дъщеря му, а 5 са от фонда на Галерията.

Йордан Колев, директор на Художествена галерия Силистра: "Художниците от по-старото поколение си спомняме за нашия колега Илю Станчев (1930-2007), който беше безкрайно добър и много етичен човек и творец. Не говореше много и не се надценяваше, както и не се фукаше с това „колко е голям художник“. Беше скромен и с всички беше в добри взаимоотношения. 



Идваше при мен и Георги Жеков в ателието, говорехме си за живопис, за скулптура, за работата му като сценограф и художник на Кукления театър.

Роден на 13 октомври 1930 г. в с. Сърнец, област Добрич и до трети клас е учил в румънско училище. От малък е умеел и е обичал да рисува. Завършва гимназията в град Силистра, военната си служба отбива като художник в гранично поделение в град Кюстендил.

Заживява в град Тервел, където създава и семейство (дълги години съпруга е юристката Татяна Тихчева, която написа книга, разказваща за съвместния им живот в „онези години“). Започва работа в читалището на малкия добруджански град като ръководител на куклен театър, като преди това е завършил национален курс по ръководство на куклени театри.

От 1962 г. заедно със семейството си живее и работи в гр. Силистра. Той е един от основателите на самодейния куклен театър в Силистра, където от 1974 г. до пенсионирането си през 1986 г. (междувременно прераснал в професионален културен институт) работи като художник изпълнител. За дейността си като сценограф в театъра има много отличия за читалищна и културно-масова дейност".

Проектирал е и изпълнявал множество декори и кукли за театралните постановки както за театъра в Силистра, така и за почти всички куклени театри в Североизточна България – във Варна, Добрич, Разград, Шумен, Русе и др.

Член на Дружество Силистра на СБХ. Като живописец рисува най-вече портрети на свои близки, на колеги и др.В колекцията му има също пейзажи и натюрморти. добруджански терени; рисувал е реката и морето. Творбите му са лирични, в тях се чувства хармонично и колоритно богатство.

Илю Станчев е разпознаваем в своето творчество, защото има изграден свой собствен стил в живописта с модерен за времето си артистичен дух, поради което картините му имат собствен живот. За отбелязване е, че той единствен от така наречените самодейни художници (терминът е от времето на социализма) работи в областта на портретизма – в изобразените от него лица има прилика и характер, личи, че са преживени личностно и съкровено.

Екипът на Художествена галерия Силистра чувства удовлетворение от подредбата на изложбата в памет на Илю Станчев, оставил своя следа в културния живот на нашия град. Тя е израз на уважение от всички нас – неговите, приятели, колеги, артисти, съграждани и от семейството му, разбира се. Да му е светла паметта на Илю Станчев!"

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар