петък, 9 октомври 2020 г.

Телевизионни превъплъщения на обекти в Тутракан и общината

От профила във Фейсбук на Исторически музей Тутракан научаваме за няколко навременни и полезни телевизионни превъплъщения, свързани с обекти в града и общината. Едното от тях е свързано с Мемориал „Военно гробище – 1916 г.“ край с. Шуменци - по повод неговата охрана и поддръжка в лицето на Стефан Георгиев, служител на Историческия музей в града, обект на внимание в предаването "Малки истории" в програмата на БНТ.

Предаването поглежда живота през личните човешки съдби. В поредния му епизод е разказът за живота на “обикновения” човек, който често пъти остава невидим за посещаващите най-голямото военно гробище от войните за национално обединение на територията на България. То е сред 30-те паметника в регион Силистра, свързани с борбата за освобождението на Добруджа.
Междувременно екип също от БНТ, но от предаването „Домът на вярата“ (репортажът ще влезе в ефир на 25 октомври от 18 часа ), засне тутраканския храм „Св. Николай“ и иконната експозиция на Историческия музей в град Тутракан, носител на званието "Град на Българската бойна слава". Иконите и църковната утвар в музея са от Тутраканска
та духовна околия и са излезли от църковна употреба.
Ставрофорен иконом отец Илия Тонков в интервюто е наблегнал на няколко основни експоната: патронната икона „Св. св. Кирил и Методий“; оригиналните олтарни двери от 1865 г.; Евангелието от 1858 г. с приписка от султан Абдул Азис; старопрестолния кръст, дарен от майката на Любен Каравелов (по сведения) и на вградените тухли с имената на дюлгерите, майсторили храма.
За желаещите да посетят експозициите на Исторически музей Тутракан, се напомня, че до края на м. октомври музеят ще е отворен всеки ден за посетители .

Няма коментари:

Публикуване на коментар