четвъртък, 5 март 2020 г.

Бъдещи икономисти стават "детективи" на европейски проекти

В ПГСУАУ "Атанас Буров" Силистра бе проведен т.нар. Урок №2 по проекта "Детективи на европейски проекти", осъществяван с екип доброволци от гимназията, по задание, изпълнявано от Областен информационен център Силистра, представен на урока от своя управител Ана Караджова и от експерта Красимира Неделчева. Във форума се включиха и представители на Център за кариерно ориентиране - Кремена Петрова и Пламена Боева.
Урокът, в който участва директорът на училището Денка Михайлова, и преминал в присъствието на нейни колеги, бе проведен на тема, свързана с журналистиката по повод необходимостта "детективите" да пишат статия за медиите в размер от 5 000 символа.

Теоретични постановки и свой практически опит споделиха пред аудиторията журналистите Йордан Георгиев и Галина Георгиева (и двамата са членове на СБЖ), които обявиха готовността си да бъдат полезни и занапред на учениците в извеждането на проекта до неговия финал.

Още повече, че ПГСУАУ е в надпревара с други пет училища в страната, като накрая най-добрият от избраните екипи ще посети столицата на Европа Брюксел, където е седалището на Европейската комисия.

Силистренската група има за име "Училищен бинокъл", информация за чиято работа можем да научим от профила и страницата им във Фейсбук, в споделеното пространство в Гугъл драйв и др. Проучването включва анализ на проекта за обновление и обзавеждане на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Силистра, реализиран с европейски средства през последните няколко години.

До 13 март участниците в проекта трябва да представят свой журналистически продукт - статия, интервю, радиопредаване, телевизионен репортаж, пиеса, песен или друг творчески жанр, чрез който да разкажат за детективския си труд при изследване на проведения успешен проект в съседното училище - едно от най-старите основни учебни заведения в област Силистра.

По този начин те трябва да отговорят на въпросите, познати в журналистиката като "петте К" (кой, какво, къде, кога, как), независимо дали става дума за материал за вестник, радио, телевизия, пост във Фейсбук или друга социална мрежа, както и за сайтове в интернет.

Пред участниците в "урока" бяха разкрити и някои "тайни", които журналистите трябва да спазват в името на коректността и професионализма - използването на няколко източника, правилно писане на български език и с необходимата граматическа грамотност, терминологична точност и ясно изразяване в името на понятността пред публиката.
Още поне два урока ще проведат учениците в проекта, за да извървят по свой начин "пътя към мечтаното училище", тъй като предстои да започне ремонт и на ПГСУАУ "Атанас Буров" - най-голямата в област Силистра професионална гимназия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар