сряда, 25 март 2020 г.

Силистренски акордеонист с нови пиеси в записи с добричлии

В своя профил във Фейсбук доайенът на добруджанската народна музика, акордеонистът Димитър Нанков от Силистра, известен с прякоар си Безмера, обяви, че записва нови две пиеси ("Безмерски опас" и "Добруджанско ми е") в съпровод с оркестър "Бисери" от град Добрич. Аранжиментите са на Живко Желев, ръководител на оркестъра, а звукът и миксирането са дело на Петър Петров.
В Силистра има няколко отлични акордеонисти, някои от които са известни в цялата страна: Стоян Дечев, Пламен Калчев, Димитър Джамбазов, Валентин Сарафов, Тодор Скорчелиев, Пламен Скорчелиев, Николай Николов, Севдалин Стоянов (в момента във Варна), Димитър Пехливански (Алфатар) и др. Дано дойде ден да ги видим заедно на сцената в общ концерт, за да се насладим на масторството им.
Автор: Йордан Георгиев
За съжаление, те нямат много последователи на този етап, което ще бъде проблем в бъдеще време, защото изведнъж ще стане ясно, че не са достатъчни добрите корепетитори на многобройните вокални групи в читалища и пенсионерски клубове.
Пък кой зднае, някой от тях може да тръгне по пътя на Велико Великов и Чавдар Тодоров (те обучават свои възпитаници на други видове музикални инструменти), за да създадат школи за нови таланти - акордеонисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар