четвъртък, 26 март 2020 г.

24 ветеринари в област Силистра започват държавната профилактика за годината


На 26.03.2020 г. по покана на директора на ОДБХ Силистра д-р Себахтин Халид бе проведена работна среща с участието на д-р Валери Милчев - началник  на отдел „Здравеопазване по животните“ в дирекцията,  и на д-р Владимир Солаков – председател на ОК на Български ветеринарен съюз в област Силистра. От негов текст във Фейсбук разбираме, че са обсъдени параметрите на бъдещата работа по изпълнение на държавната профилактична програма за 2020 г. от страна на 24 ветеринари в региона. 

От 1.04.2020 г. стартира изпълнението на държавната профилактична програма за настоящата година. В момента е налична ваксина срещу болести като антракс и туберкулоза по говедата с препоръчителен срок за изпълнение в границите на м. април т.г. Прилагането на ваксина срещу „син език“ е със срок м. май- м. юни. Предвидено е спазване на 30-дневен период за прилагане на ваксината от последната ваксинация. Стартира и ваксинирането на дребните преживни животни, както и на едрите. По график вървят профилактичните прегледи на пчелите. През м. юни е планиран отчет за полугодието.

От началото на м. април се събират от ветеринарите подробни заявки по обекти и видове животни за гореописаните мероприятия, като ваксините и консумативите се приемат в хладилни чанти. Във ведомството, ръководено от д-р Халид са изготвени за предоставяне на служебна бележка от ОДБХ с подпис и печат за свободно пътуваме на територията на областта  при изпълняваме служебните задължени на всички ветеринари, работещи на теренВъв връзка усложнената обстановка в страната по повод COVID-19, всеки ветеринар сам си набавя предпазни средства за лична безопасност за изпълнение на задълженията си по време на работа във фермите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар