сряда, 25 март 2020 г.

Уникално: кукерите от Айдемир развяха БГ-знамето насред Червения площад

Една снимка на известния фотограф Асен Великов разказа за нещо уникално, свързано с добруджанско "своеволие" в руската столица Москва: против всякакви правила (дали са писани някъде - не зная). А именно: като участници в най-мащабния феситвал, посветен на масленицата - празинка на Сирни заговезни, кукерите от село Айдемир са развяли българския трибагреник на Червения площад. Току до Кремъл и пред велоиколепния ансамбъл на храма „Покров Богородичен“, известен и като „Свети Василий Блажени“. 

Самият Великов, който от години снима фолклорни събития в България и в българската диаспора в Бесарабия, във връзка със своето преживяване сподели във Фейсбук: Едно неочаквано, но желано пътуване до Москва. Стана възможно с кукерската група от Айдемир при Народно читалище Родолюбие 2006Благодаря за съдействието на Георги Спасов (бел . ред.- общински съветник в ОбС Силистра, ръководител на групата)

Автор: Йордан Георгиев
Айдемирските кукери изнасят основната част от съпътстващата програма на фестивала, продължил няколко дни. В продължение на часове наред през цялата седмица на пребиваването си по покана на правителстовто на Москва те играят на няколко сцени на площадите, известни като  Манежния и на  Революцията

Любопитна подробност - всеки ден цялата група в определени часове се снима вкупом, за да има свидетелства за изпълнение на поверената задача - да бъде №1 в шоуто, така чудесно показано в един велик филм Сибирсикят бръснар“. 

И още нещо също интересно: от страна на московчани на айдемирци е предложено да помислят дали не разширят своята дейност по посока на модерна атрактивност, създавайки група за възстановки от тип „римски легион“, каквато преди няколко години по покана на РИМ Силистра в града гостува подобно формирование от град Свищов. А както е известно, Силисдтра е град на 4 цивилизации, най-ярките останки от който са от римския период.


Няма коментари:

Публикуване на коментар