сряда, 25 март 2020 г.

Поетеса от Силистра в антология за юбилея на сп. "Читалище"

Поетесата от Силистра Йорданка Цонева е сред над 70 творци от цялата страна, както и от диаспорите с българи в чужбина, влезли в антологията "Възрожденски пориви", издадена за 150-годишнината на сп. "Читалище" - на практика това най-дълголетното българско издание. Според публикация от 2005 г. в сайта old.duma.bg: "То тръгва към своите читатели на 1 октомври 1870 г. И родното му място е Цариград - столицата на някогашната Османска империя, в пределите на която е била и поробена България. Създадено от историческата потребност на времето, то въздига високите идеали на Българското възраждане.
Автор: Йордан Георгиев


И основните задачи, които си поставя, са да допринася за всестранното духовно развитие на българите, за повишаване на националното им самосъзнание, за увеличаване и укрепване на народните читалища като самобитна и резултатна културно-просветна организация. Отговорността за неговото издаване поема Цариградското читалище, което по това време е неоспорим духовен център на българите в пределите на империята.

Създатели на списанието са високо образовани и талантливи личности, които имат и дързостта, и волята, и дарбата да го направят интересно. И търсене из цяло Българско. Новинари и публицисти, критици и изкуствоведи, преводачи и писатели, тези хора са духовни първенци на народа ни тогава. И не случайно се нареждат сред първостроителите на нова България след Освобождението. Редактор-основател на списанието е Марко Балабанов. След него идват Лазар Йовчев (известен по-късно като Екзарх Йосиф), Тодор Икономов, Петко Р. Славейков, Стефан Бобчев.

Още с първата си книжка "Читалище" става прокламатор на идея, която ще се осъществи едва след Освобождението със създадения през 1911 г. Съюз на народните читалища. Спряно е от поробителите около Априлското въстание, то тръгва за нов живот след Освобождението като издание на Съюза на народните читалища.

Няма коментари:

Публикуване на коментар