четвъртък, 26 март 2020 г.

Общински съвет Силистра поиска пренасочване на тировете към Дунав мост при ГКПП Русе-Гюргево


В Силистра общинските съветници единодушно приеха декларация, в която се настоява трафикът на тежкотоварни автомобили към ГКПП Силистра-Кълъраш да бъде пренасочен към Дунав мост и ГКПП Русе-Гюргево, научаваме от публикация във Фейсбук-страницата на община Силистра след проведеното на 26 март заседание на местния законодателен орган.
Причината: преминаващите през Силистра (по улиците „7-ми септември” и „Добрич”) тежкотоварни автомобили от направленията Варна и Шумен не спазват предвидените превантивни и санитарни мерки. В същото време гражданите са ограничени предвид COVID-19 с КПП-та на входа и изхода на областните градове със заповед от МВР от 20 март т.г. Поискано е също да бъде спряно влизането на румънски граждани на територията на Силистра. Гранична полиция няма правомощията да не ги допуска на територията на страната и така те се явяват потенциални разпространители на заразата.
Декларацията е предназначена за Националния оперативен щаб и за Министерство на здравеопазването. В документа се казва „Считаме, че в заповедите на министъра на здравеопазването има непълноти, чиято липса не може да бъде преодоляна от контролиращите органи за тяхното спазване по места (МВР и РЗИ), в чиито правомощия не е тълкуване на вмененените им задължения“. Отбелязва се, че тировете паркират където им е удобно. Много от тях пристигат от държави, които не са членове на ЕС, и поради тази причина е актуална заплахата от разпространение на COVID-19.


Няма коментари:

Публикуване на коментар