четвъртък, 5 март 2020 г.

Ротарианска визита в ЦСОП Силистра

 

Визита в Център за специална образователна подкрепа с директор Сийка Минчева проведоха членове на Ротари клуб Силистра - Николай Костов - асистент на дистрикт-управителя в Ротари България (паст президент), Димитър Димитров - президент на клуба за 2019-2020 г., Боян Боев - секретар на клуба и бъдещ президент 2020-2021, инж. Димитър Велчев - съосновател през 2000 г. на първия в областта ротариански клуб, Свилен Съботинов - ковчежник на клуба, Павлин Иванов - паст-президент. 
Целта им бе да се запознаят с резултата от направеното дарение със средства от Ротариански благотворителен бал в президентската година на Александър Сабанов 2018-2019. 

С тях е реализирана поръчка от мебелна фабрика "Димов" Силистра, благодарение на което е изпълнено по най-прагматичен начин пространството в бившия физкултурен салон на някогашното Градско помощно училище.  По този начин помещението е превърнато в многофункционална игрална зала за нуждите на Центъра, в която своя програма изпълняват 36 деца до 19 г. възраст, които са със специални образователни потребности.  Подредбата е съобразена с изискванията на програмата "Монтесори". Например заради разбирането, че " Развитието на детето преминава през „четири равнини (етапи) на развитие”: ранно детство (0 - 6 години), детство (6 - 12), юношество (12 - 18) и зрялост (18 - 24). 

Наблюдението доказва, че успешното завършване на един етап от развитието води до осъществяването и изпълнението на следващия. Децата развиват своята интелигентност чрез работа с ръцете". За целта са създадени подходящи кътове.   И още: "Средата трябва да защитава свободата и правото на избор, движение, общуване и повторение в определени граници. Смесената по възраст група е много важна характеристика на Монтесори учебната среда. Средата не е състезателна- децата си сътрудничат и си помагат, което е необходимо качество в нашия живот. Външата среда също има важна роля".  

И накрая, "Подготвеният обучаващ чрез наблюдения насочва детето в неговото развитие, осигурява условия, при които то да развитие самодисциплина.Обикновено в стаятa има един водещ обучаващ и един асистент. Колкото повече възрастни участват в обучението, толкова по-зависими от тях и несамостоятелни са децата".  Преди 20 г. е създаден Ротари клуб Силистра с пръв президент Веселин Андреев, но реално официалният старт на клуба е през 2002 г. Първият благотворителен бал е през 2005 г. за Коледа - тогава с президент инж. Петър Чаушев. За изминалото време Клубът е провел над 20 бала за Коледа и Великден. Реализирани са проекти в социалната, здравната, образователната и културната сфери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар