четвъртък, 5 март 2020 г.

150 години Народно читалище „Доростол-1870“ Силистра

На 27 февруари 2020 г. бе открита фотоизложба във фоайето на Младежкия дом, отразяваща богатата история на първата читалищна институция в Силистра. Зам.-кметът Мария Недялкова разгледа фотописа и поздрави самодейците, както и читалищни дейци. Празничният концерт „Песен за България“ бе посветен на Трети март, на Деня на любителското художествено творчество - 1 март, и на юбилейната 150-а годишнина от създаването в Силистра на първото в областта читалище. Поздравления към председателя на читалището Маргарита Любомирова бяха изпратени от кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, представени от Цветана Игнатова - дирекстор на дирекция в Общинска администрация, и от името на областния управител Ивелин Статев. 
Веселин Аврамов - уредник в Регионален исторически музей, разказа за руско-турските войни, героичните борби на българския народ и значението на трети март за българската държавност. Концертът очарова публиката с изпълненията на читалищните състави: Смесен хор „Седянка“, ГСГП „Златна есен“,Народен хор и оркестър при АНТП „Силистра“, ФК „Добруджа“, Балет „Лиденс“ и други. Всички самодейци получиха първите си мартенички от читалищното настоятелство на „Доростол-1870“ Силистра (с предишни имена „Надежда“, „Трендафил”, „Родолюбие”, „Доростол”).
Тази година на 1 септември т.г. се навършват 150 години на първата в крайдунавския град духовна обител, характерна за българското Възраждане през 19-ия век. Инициативата е на видния български просветен деец Сава Илиев Доброплодни, на когото в града има изграден паметник през 1969 г. През 2010 г., в съответствие със ЗНЧ, е приет нов Устав и читалището се преименува в „Доростол-1870”. Понастоящем е организатор или партньор в организацията на различни културни събития: Събор на хоровете от крайдунавските градове (13-ото му издание е тази есен, съчетано с честване на 110-ата година на проявата); Фестивал на патриотичната песен „Песен за България”, Празник за реката и морето за 29 юни – Международен ден на р. Дунав, и др. Тепърва в юбилейната година ще се говори за успехите на Народно читалище „Доростол“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар