петък, 27 март 2020 г.

Ротарианско дарение за детското отделение на МБАЛ Силистра


Ротари клуб Силистра с президент 2019-2020 Димитър Свиленов Димитров финализира поредното си дарение в близо 20-годишната история на клуба. Детско отделение при МБАЛ Силистра АД е засега последният адресат на благотворителността на членовете му и на техни гости от организиранизирания бал преди Коледа 2019. За пореден път в силистренската болница отиде ротарианска лепта в съдружие с други групи от хора, станали съпричастни на актуалната за момента кауза.

Със събраните в края на миналата година средства бе закупена медицинска апаратура, която в дните на извънредно положение в страната предвид COVID-19 бе връчена на началника на отделението д-р Мира Куманова в присъствието на д-р Даниела Костадинова – изпълнителен директор на МБАЛ Силистра АД. Дарението няма връзка с конкретната ситуация в страната и по света, но показва, че винаги има нужда от подобни форми на подкрепа на здравните заведения

В ритуала по предаване на апаратурата участва настоящият за ротарианската година (1.07.2019 – 1.07.2020) президент на клуба Димитър Димитров, заедно с колегите му от клуба Николай Костов – асистент-дисктрит гувеньор на зона 13 на Ротарианска област  България (Русе, Силистра, Тутракан), Свилен Съботинов – паст-президент и ковчежник на клуба, и Петър Вълев – най-младият в момента член на местната ротарианска общност, включил се в работата й след завършване на висше образование в Германия (един от основателите на Интеракт клуб, предназначен за момчета и момичета от 12 до 18 г.)

Дарението включва 2 от т.нар. пациентски монитори, както още неонатален пулсоксиметър и 6-канален ЕКГ апарат (по един). Д-р Даниела Костадинова изказа своята благодарност към направения дарителски жест: „Дарената апаратура ще допринесе за по-доброто лечение на малките пациенти в лечебното заведение”

Наскоро силистренските ротарианци приключиха заключителния етап и по реализацията на дарението си за ЦСОП (Център за специална образователна подкрепа) Силистра (обзавеждане на зала по оригинален проект), който бе реализиран с участието на местна мебелна фиррма (https://www.kvorum-silistra.info/news/16555). Средствата за това дарение са събрани също от благотворителен бал, но в навечерието на Великден 2019. От 1995 г. насам Ротари клуб Силистра е провел над 20 благотворителни бала и още толкова събития сред подрастващи (бившия дом „Димчо Дебелянов”, БК „Доростол”), както и в среди на културтрегери (читалища и литуратурни творци).

Най-често състави местни културни институти  и частни музикално-танцови групи се включват срещу съответна финансова подкрепа в забавната част на благотворителните инициативи. В някои от годините обаче са били канени и популярни изпълнители като Йордан Марков, Ели Раданова, Христина Миленова – ТИТА, Владо Димов от "Музикална академия", Виктория Георгиева ("Х-фактор"), танцьорът Илия Добрев (шампион на България и на Словения по спортни танци), както и други видни гости.

Йордан Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар