четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Възпоменателни прояви в област Силистра за Васил Левски - Апостола на Свободата





19/2/2015

              В Силистра се проведе възпоменателната проява „142 години от гибелта на Апостола на Свободата“, проведена от община Силистра, Общински комитет „Васил Левски“, Общински клуб "Христо Ботйов" и др. като част от програмата „Пред олтара на Свободата“. Въвеждащото слово бе на д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра, а възпоменателното бе произнесено от доц. Румен Липчев, завеждащ отдел „Възраждане“  в  Регионален исторически музей Силистра.
            „Вечная памят“ бе изпълнена от Негово високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий заедно със свещенослужители от епархията. Поднесени бяха венци и цветя от Областна администрация Силистра, община Силистра, Военен отдел Силистра, от Общински съвет Силистра с председател д-р Мария Димитрова, от политически партии, институции, училища и граждани. В проявата участваха областният управител Стоян Бонев, заместник областните управители Янка Господинова и Младен Минчев, главният секретар Николай Николов, представители на кметския екип на община Силистра, на политически партии, клубове на възрожденеца, детски градини и др.
            В своето слово д-р Найденов заяви: „Да си спомним заветните слова на Апостола на свободата Васил Левски: „Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност. На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.“
          В своята специална за проявата разработка от името на Общинския комитет „Васил Левски“ доц. Липчев каза: „Погледнат в перспективата на времето, Левски е уникално явление в историята на човечеството. Той стои наравно на историческия пиедестал с такива велики световни личности като Гарибалди, Симон Боливар, Хидалго или Миранда. Със своята чистота и безкористност, решителност и всеотдайност към освободителното революционно действие, неподкупност и убеденост той надвишава всички от нетленната редица на борците за народни свободи и правдини.“
     В Силистренска област във всички общини бяха проведени възпоменателни прояви, вкл. в Тутракан, Главиница и Дулово, където има паметници на Васил Левски. В Главиница и в Дулово две средни общообразователни училища носят името на Апостола на Свободата, в които по традиция се провеждат събития в негова чест. В деня на гибелта на Васил Левски венци от името на Областна администрация бяха поднесени на възпоменанията в Тутракан и в Алфатар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар