четвъртък, 26 февруари 2015 г.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ 2015 г.


Астрономическа справка:
Снимката е от профила на Валентина Бонджолова във Фейсбук
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 07 ч. и 03 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 13 мин В края на месеца Слънцето изгрява в 07 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 51 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 40 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 5.03 — пълнолуние, 13.03 — последна четвърт, 20.03 – новолуние,  27.03 първа четвърт.
На 20- ти март – Пълно слънчево затъмнение, видимо в България;
На 21- ви март в  00:45 –  Пролетно равноденствие;
На 29-ти март в 03:00 часа преминаваме към лятно часово време (Местим стрелките на часовника с един час напред.).
Климатична справка:
През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30˚.
ПРОГНОЗА:
Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 3 и 6 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 5 и 8 градуса, а в планините – между минус 7 и минус 1 градус.
            Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 30 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 100 л/кв.м.
            Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите – между 17 и 22 градуса.
            Март ще започне с облачно време на места със слаби превалявания от дъжд, в планините – от сняг. През периода 2-4-ти март валежи не се очакват, облачността ще се разкъса на места ще намалее до слънчево време. Температурите ще се повишат. От 5 до 10-ти март ще има валежи, на места значителни. Температурите чувствително ще се понижат и на много места в равнините дъждът ще премине в сняг.
            През първата половина от второто десетдневие ще бъде относително студено, предимно облачно и на отделни места ще превалява слаб сняг. През втората половина от периода температурите ще се повишат. Условия за превалявания има около 16-ти и 20-ти март.
            В началото на третото десетдневие температурите относително ще се понижат, отново ще има валежи от дъжд, които в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг. През втората половина на периода температурите ще се повишат. Превалявания, предимно от дъжд, ще има около 25-ти и в края на месеца. 
Любопитни факти:
През 1952 година на 7-ми и 8-ми март снежната покривка в Североизточна България достигнала до 60-70 см, а преспите – до 1.5-2м и било прекъснато железопътното движение; около 10-ти температурите се понижили до минус 20 – минус 22 градуса, но през последните дни на месеца, в Източна България имало гръмотевични бури и слаби градушки, а термометрите в Северна България, вече показвали летни температури между 27 и 32 градуса.
През 1992 на 19-ти март в следствие на интензивни снеговалежи в Тутраканска, Дуловска, Ситовска и Кайнарджанска община снежната покривка достигнала 35-40 см и поради силни ветрове били затворени пътищата и прекъснати електропроводи.

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН
Йордан Чешмеджиев –  метеоролог НИМХ-БАН
Национален институт по метеорология
и хидрология при БАН - филиал Варна
Метеорологична обсерватория Силистра
телефони за информация: 0900-15-944;  GSM: 0886-26-27-48

Няма коментари:

Публикуване на коментар