вторник, 24 февруари 2015 г.

БЧК Силистра се отчете пред членовете си и обществото


На 20 февруари в заседателната зала на Община Силистра се проведе третата редовна сесия на общото си събрание на силистренската организация на БЧК, председателствана на областно ниво от Маргарита Касабова. Гости на събранието бяха председателят на БМЧК г-н Кристиян Пеняшки, кметът на Община Алфатар г-жа Йорданка Узунска, г-жа Денка Михайлова – зам. кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Силистра, г-н Искрен Младенов – директор на ДСХ, г-н Стелиян Стойчев – директор на ДДЛРГ, г-жа Златина Перчемлиева – управител на преходно жилище, доброволци на БМЧ, партньори на организацията и журналисти от национални и местни медии. Областният управител г-н Стоян Бонев изпрати поздравителен адрес до делегатите на общото събрание.
Заместник председателят на Областния съвет на БЧК Пепа Добрева, избрана от делегатите за председателстващ общото събрание, откри работата на редовната сесия. От отчетния доклад за 2014 година се очертават следните основни акценти в дейността: по отношение на организационното състояние – 6 153 членове са организирани в 153 дружества на територията на седемте Силистренски общини; 139 доброволци се включват в различни дейности на организацията. 
През 2014г. по програма „Разпределение на храни от интервенционните запаси на ЕС за най-нуждаещи се лица” са предоставени 52 755 кг. хранителни продукти на стойност 120 064 лв. на 39 институционални бенефициенти с 2 804 настанени лица. В трапезарията за топъл обяд са включени 36 деца от СОУ „В. Левски” – гр. Дулово, като стойността на проекта е 6 220 лв.. Чрез Кампанията „Деца помагат на деца”, са подпомогнати 46 уязвими деца, а 3 лица са подпомогнати по фонд „Милосърдие“ с общо 600 лв. За пострадалите от наводнението в гр. Добрич са събрани и предоставени перилни препарати, хранителни продукти, кофи, метли, лопати, почистващи материали, минерална вода, спални чували и други на стойност 1766,14 лв. 
Към обученията по „първа долекарска помощ за водачите на моторни превозни средства“ може да се добавят и обучени 59 работници и служители на фирма за производство на ядки и 30 учители преминали курс по ПДП на работното място. Курс по ПДП са преминали и 14 служители от Областна служба „Изпълнение на наказанията”.
Друга задача – повишаване на капацитета на щатния състав и ДЕРБАК (Доброволен екип за действия при бедствия, аварии и катастрофи)чрез участие в национални и провеждане на планирани учебно-тренировъчни занятия за повишаване на готовността за работа при бедствени ситуации. Екипът взе и пряко участие във възстановителни работи на терен в засегнатия от наводненията през 2015 г. гр. Добрич. И още: превенция на водния травматизъм; 25 служители от структурите на МВР преминаха курс за работа с основни спасителни средства и първа долекарска помощ при водни инциденти.
Разнообразна и активна е дейността на клубовете на БМЧК – участия в много тренинги, обучения и семинари; участие в превенция на социално значими заболявания, инициативи в различни кампании – против тютюнопушенето, анти СПИН, трафик на хора/; инициативата „Деца помагат на деца“, преминаване на някои от навършилите пълнолетие доброволци в ДЕРБАК.
В своето изказване председателят на БМЧК г-н Кристиян Пеняшки предаде поздравите на националното ръководство и даде висока оценка на работата на местната червенокръстка структура. Акцент в изказването му имаше и за дейността на младите силистренски доброволци. 
     След направените изказвания и мнения делегатите избраха с пълно мнозинство отчетите за дейността и на Областната Контролна комисия, както и за изпълнението на бюджета за миналата година. Събранието прие план на дейностите и бюджет на организацията за 2015 г.

По информация от Фейсбук - от профила на Юлиян Рачев

Няма коментари:

Публикуване на коментар