четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Регионална публична среща в Силистра за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради


В салона на община Силистра се проведе най-мащабната от всички досегашни срещи, посветени на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тя бе организирана от Областна и общинска администрации в Силистра със специалното участие на г-н Николай Нанков – заместник-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
         В приветствието си към участвалите в срещата близо 200 граждани на Силистра, Тутракан и Дулово, както и представители на браншови организации, областният управител Стоян Бонев заяви: „Работата по европейски програми не излиза от дневния ред на българското общество през последните години. Не само администрацията, институциите и средите на бизнеса знаят, че не е лесно да се работи по тях, но резултатите показват, че усилието си заслужава.
Днешната публична среща е една възможност да бъде предложена на вашето внимание представителна и достоверна информация за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Надявам се срещата да съдейства на общините и на гражданите, за да проведат по-плодотворно подготовката за участие в програмата, с убеждението, че участват в проект с национално значение.“
         В своето послание кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов каза: „В общината има създаден екип начело с инж. Йорданка Чамурджиева, директор на дирекция в Общинска администрация, който работи по проекта. В общината 113 с 377 входа са сградите, които имат право да се включат в програмата. В предварителната подготовка са създадени карта на „всички възможни жилища“ и регистър с данни, който ще е в помощ при осъществяването на програмата“.
За сравнение – според кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов в тамошната община има 9 „блока“, а в Дулово – по информация от кмета д-р Юксел Ахмед – 5. Трите общини единствени в област Силистра разполагат с многофамилни жилищни сгради, в които има повече най-малкото 36 апартамента, каквото е едно от основните изисквания. От 2016 г. се очаква да има отваряне към възможности за саниране и укрепване на по-малки сгради, включително и тухлени конструкции.
         „Програмата е на доброволен принцип на участие и в нея ще се включат всички „първи по време и по право“; в края на януари са утвърдени методическите указания  за нейното изпълнение, като главен координатор е Министерството на регионалното развитие и благоустройството; в реализацията й участват общините и областните управители. На този етап противопоставянето на програмата става по политически, а не по експертни причини. Предоставили сме широко поле за действие на общините във връзка с процедурите“, обясни във встъпителните си думи заместник-министър Нанков.
Като съветник в МРРБ г-жа Десислава Йорданова направи презентация на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, спирайки се на всички задължителни моменти – документация, стъпки, участници, финансиране, особености. Програмата е първият от 25 години насам публичен ресурс на държавата, който стига до частния сектор.
Изпълнението й допринася ползи за енергийната ефективност, както и за укрепването на сградния фонд, граден преди 30-50 години. Паралелно с него ще върви и естетизирането на кварталите, което ще създаде нов европейски облик на българските градове. Косвените ефекти са заетост и стимулиране на производството на строителни материали и ангажиране на проектантски фирми, което придава широка мащабност на програмата.
В рамките на срещата участниците в нея зададоха десетки въпроси, на които представителите на МРРБ и на общините отговориха с ангажимента да продължат в диалогов режим общуването с вече създадените Сдружения на собствениците, както и с всички, които смятат да извървят пътя до създаването им.
В регионалната публична среща в Силистра за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради от името на организаторите и властовите институции участваха народният представител Алтимир Адамов, д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра, Янка Господинова – заместник областен управител, Денка Михайлова – заместник кмет на община Силистра, Любен Сивев – кмет на община Кайнарджа, както и ръководители на регионални служби.
         Какво попитаха хората и какви отговориха получиха? Въпросите дойдоха предимно от представители на сдружения на собствениците: „Черно море“ 1, „Светлина“ 2, „Македония“ 86, кв. „Изток“ – „Одеса“ 1-3, „Серес“ 11, Тутракан и др.
         Най-общо засегнатите проблеми са свързани със стъпките за създаване на Сдруженията на собствениците и евентуалните последващи „капани“. Отговорът: Сдруженията имат роля само по изпълнение на програмата – предметът им на дейност е да участват в ползването на безвъзмездната помощ. Те ще имат самостоятелни сметки за запазване на парите, за да бъдат превеждани пряко на изпълнителите на проектите. По тях не вървят лихви и не се начисляват такси. Кандидатстването може да става със заявления и от името на едно или с общо на повече от едно сдружения. Неучастващите в сдруженията собственици трябва да подават съгласие по образец при констатация за промяна на дограма, щрангове и др.
По принцип е възможно на „един етап“ определено сдружение да се оттегли от проекта, но, както каза зам.-министър Нанков: „това не може да се нарече полезен ход“. Обследването на жилищата и блоковете ще става след обществена поръчка, обявена от общината, и ще се реализира по т.нар. ненарушим метод със съвременни технологии (скенери, визьори и др.). При констатирани проблеми с комините ще е възможно ремонтирането или профилактирането им. Достъпът до имотите ще става по график, съобразен със собствениците.
И още стана ясно, че сутерените са част от сградите, следователно евентуално в тях може да се извършат допустими дейности. Относно остъклени и частично зазидани тераси – въпрос е на проектно решение, подчинено на естетизацията на средата. Същото се отнася и до вече подменените дограми. Сред приоритетите на обследването е установяването на устойчивостта на сградите спрямо съвременните предписания за сеизмичност и друга снигурност.
При обявяването в общините на обществените поръчки ще има заложени определени изисквания за качеството на материалите и съответни технически характеристики. Проблеми, свързани с несъответствия в документацията на собствениците, вкл. по отношение на идеални части, мази и др. ще става заедно с общините и след вътрешно разпределение в сдруженията, със стремеж преизчислението да бъде близо до реалните стойности. По-специален е случаят с имоти в самостоятелни обекти в сградата, предназначени за стопанска дейност, но за тях има по-специален начин за включване в програмата.

Няколко са нивата на контрол, вкл. строителен и инвеститорски. Сдруженията също могат да участват в контролния процес чрез свои представители. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар