сряда, 18 февруари 2015 г.

Калипетровска кукерска изява пред българите в румънско село, в Айдемир чакат маски на деца и баби, в Кайнарджа - също


Със съдействието на Община Силистра кукерската дружина от НЧ „Пробуда -1940“ – село Калипетрово ще участва в Кукерския фестивал в село Бранещи, Румъния, който ще се състои на 23 и 24.02.2015 година. Близо е до Букурещ – на 20 км южно от румънската столица, и е с население от 10 хиляди души. Там има и наши сънародници по кръв и вяра, чиито представители са гостували в Калипетрово на техния фестивал, който тази година е на 28 март. Междувременно калипетровци обявиха в интернет-пространството (www.rekits-silistra.com) регламента за участие в 12-ото издание на националния фестивал, провеждан неизменно на центъра на селото. Калипетровци ще прповедат кукерския си празник и на 22 февруари в селото с финал в 16,30 ч. на площада до читалището.
В Румъния отбелязват настъпването на пролетта с традиционен карнавал. Всяка година през март в село Бранещи приветстват края на зимата с фестивала „Кукувица“. Облечени с пъстри костюми и маски, стотици хора вземат участие в шествието, преминаващо по улиците с много шум от огромни звънци. Идеята е да се прогонят злите духове, а годината да е добра. Като част от обичая маскирани удрят местните за късмет. Смята се, че ако някой бъде пропуснат, той може да се разболее. В карнавала участват само мъже. 


 В Айдемир на 22 февруари – неделя, от 10,30  часа е Фестивалът на кукерите и маските, който е част от Областния и Общинския културни календари. 
Той е една от най-атрактивните и посещавани публични прояви в Крайдунавска Добруджа и в него участниците обикновено са от 5 до 80 години.


Празник на кукерите провеждат на 22 февруари и в село Кайнарджа.

Там началото е в 14,30 ч. и конкурсът е в три възрастови категории - до 

10, от 10 до 15 и над 15 г. - за маска, носия, кукерска естетика

и поведение на кукера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар