четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Рекорден брой читалища в област Силистра носят името на Христо Ботев

Известна е старата максима „По името ще познаете…“ хората или институциите. Ако се съобразим с нея и надникнем зад имената на читалищата в област Силистра какво се получава? Със сигурност – интересна картина. Например, че цели 13 от тях са „кръстени“ на поета революционер Христо Ботев. Създавани са в различни години, но явно сред самодейците в няколко общини има преклонение пред таланта, подвига и саможертвата на калофереца. Иначе няма как да си обясним, че е предпочетен едновременно в Българка, Главиница, Дичево, Зафирово, Зебил, Белица, Окорш, Грънчарово, Секулово, Паисиево, Поройно, Колобър и Руйно. На практика само в някои от общините  авторът на вечни възрожденски стихове не е почетен с патронаж над духовна обител. За сметка на това обаче има три училища в областта (Тутракан, Паисиево и Алфатар), носещи името Ботйово. Плюс един патриотичен клуб – в Силистра.  

Любопитно е, че с 9 „номинации“ на второ място сред имената на читалищата в Крайдунавска Добруджа е НЧ „Светлина“ – в  Звенимир, Правда, Преславци, Долец, Смилец, Бистра, Варненци, Главан, Вълкан. Иначе друг войвода – Стефан Караджа, със своите 8 присъствия в читалищни заглавия се „бие“ със своя възрожденски другар:  Полковник Таслаково, Босна, Любен, Средище, Суходол, Долно Ряхово и пр.

Друга наша литературно-революционна светиня – Никола Вапцаров, е почетена в шест населени места – в Дулово и Тутракан, в Черковна, Козяк, Попина и Чуковец. Малко по-малко – в 4 читалища (Българка, Прохлада, Боил и Царев дол), са забелязали във Васил Левски нуждата да го имат революционно знаме в името си. Пак в толкова са се доверили и на певеца на Добруджа Йордан Йовков – в Алфатар, Добротица, Малък Преславец и  Казимир.

В по 3 читалища имат за имена светите братя Кирил и Методий, както „Зора“ и „Просвета“. В по 2 – Иван Вазов, „Развитие“, „Ведрина“, „Възраждане“ и „Виделина“. Всяко трето читалище обаче има уникално име, те. неповтарящо се в друго населено място. Става дума за познати личности като Пеньо Пенев, Димитър Полянов, Димитър Благоев, Бачо Киро, Г. С. Раковски, Янко Забунов, Дочо Михайлов, Петър Вичев, Чудомир, Христо Смирненски, Пейо Яворов, Паисий Хилендарски, Назъм Хикмет (с. Водно). И не толкова познатите Васил Йорданов  (с. Нова Черна) и Мехмед Джон (с. Зарица).

В Силистра две от читалищата носят на практика стари имена на града крепост – Доростол и Дръстър. Има и имена с патриотично и оптимистично съдържание като Родина, Освобождение, Бъднина, Надежда, Добруджанска просвета, Нов живот, Самообразование, Заря, Напредък и Родолюбие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар