четвъртък, 26 февруари 2015 г.

В област Силистра паметниците на Левски – най-много в страната


В ОУ "Кирил и Методий"
Наскоро в интернет Областна администрация Силистра публикува на своята страница регистър с 44 военни паметници, издирени, записани и оставени като информация на поколенията. Десетки други са паметниците в областта. Сред тях най-много са посветени на Апостола на Свободата Васил Левски.

Най-скоро изграденият е в Главиница – от скулптора  Йордан Колев. В града има училище, което носи неговото име. СОУ със същия „патрон“ има и в град Дулово, където също може да се похвалят, че Дяконът е уважен с монументи. Така, както в Силистра – от 2007 г. насам, а и в село Васил Левски. В Град Тутракан, където обичат да правят паметници на велики хора, сред които ген. Киселов и пълководеца Суворов – Левски също не е забравен.
В Алфатар
Преди няколко дни се оказа обаче, че в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Силистра се пази статуетка на Левски, останала от времето, когато покойният вече учител по история Аврам Василев поддържаше един невероятен кабинет по история.

В Силистра

Днес статуетката вдъхновява съвременните поколения патриоти, сред които и членовете на най-новия клуб за млади възрожденци с ръководител Стоянка Димитрова, наследник на почетния гражданин на Силистра и някогашен носител на званието „заслужил учител“.

В частен имот в град Алфатар също има скулптурно изображение на Апостола, почти в цял човешки ръст, по размер вероятно близък до оригинала. Друга е темата, че във в. „24 часа“ преди време то бе обявено меко казано за неудачно. Въпрос на вкус, а за вдъхновението, както е и известно, подобно на поклонничеството, няма рецепта и разписани правила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар