петък, 17 март 2023 г.

Тържество с концерт за 60-ата година на ПГМТ "Владимир Комаров" - град Силистра

 

С ретроспекция на изминалите години и с концерт в Художествена галерия премина честването на 60-ата година от основаването на ПГМТ „Владимир Комаров“, наследник на едноименния техникум. Част от него станаха областният управител инж. Николай Неделчев, д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, и д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра. В предшественика на едноименната в момента професионална гимназия по механотехника, първата учебна година с директор Георги Маринов Георгиев започва на 15 септември 1963 г. със 140 ученици и с екип от 12 души (учители, майстори и служители). От следващата година са приети 4 паралелки в 4 специалности, когато вече има изградени леярна, ковашко и стругарско отделения и др.

На 16 март 1969 г. училището получава името на своя патрон – летец космонавт от СССР (негов бюст паметник е открит 13 години по-късно). Същата година при директор Здравко Константинов е първата копка на централния корпус. Година по-късно е завършена и е въведена кабинетна система на обучение. В периода 1977-1987 г. при директорите инж. Гани Керчев и инж. Петър Христов техникумът има за ключови думи в своята работа „Електронизация и автоманизация“. В някои от години, в които по 350 000 лева е произведената в училището продукция от учениците под ръководството на майсторите.

На директори като Георги Георгиев, Здравко Константинов, Гани Керчев и Петър Христов се приписват заслуги, както и на техните екипи, разбира се, благодарение на които на три пъти ТМТ – Силистра има признанието да бъде наречен „Образцов“. Години след това е признанието „Най-добър социален партньор за 2017 г. – директор“. През 1981 г. е създадена музейна сбирка, посветена на честванията „1 300 години българска държава“. Запомнено е и знаково посещение от страна на министъра на образованието проф.  Александър Фол през 1982 г.

През 1984 г. е създадена и обзаведена микропроцесорна лаборатория, както и вътрешна телевизионна мрежа. Резултатът от всичко това е наградата „Златен орден на труда“ (1986 г.). „В строя на първите“ е мотото на честването на 25-годишния юбилей на училището, начело на което от 1987 г. е Витош Попов. Пет години след това са завършени четирите етажа на училището, като междувременно материално-техническата му база е още повече е обогатена. Така за 30-ата година от основаването на техникума представата за него в обществото е за средище за обучение на професионалисти. След г-н Попов директори са били инж. Марин Колев и инж. Тодор Костов.

В летописа 15 септември 2000 г. влиза като първа дата от новото броене, вече на училище с професионален гимназиален профил, част от което е и бившето Средно професионално-техническо училище по автомобилен транспорт, а директор по това време е Валентин Петров, а след него директор е инж. Атанаска Билчева..  През 2002 година започва участието на ученици и учители в различни европейски програми. Постепенно традиция става честването на Деня на Европа в съчетание с Ден на ученическото самоуправление. В деня на патронния празник през 2007 г. е осветено училищното знаме. В периода на управление на директора инж. Петранка Георгиева емблематични са проектите по програми като „Леонардо Да Винчи“ и „Еразъм+“ с производствени практики в Германия, Италия, Испания и Англия.

От пет години насам директор на ПГМТ е Татяна Кинджакова, през чийто   период на   управление е обновлението на двора, изградена е беседка, както и автоработилницата. Ученикът Ерен Гюнай печели първо място на професионално състезание на национално ниво. Продължават практиките във фирми и автосервизи.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар