сряда, 1 март 2023 г.

Под 100 кандидати от 21 партии и коалиции за 4 депутатски места от 20-и МИР Силистра

В 20-и МИР Силистра за извънредните парламентарни избори на 2 април 2023 г. в борбата за 4 депутатски места близо 115 000 избиратели ще търсят своя избраник от по-малко от 100 кандидати от 21 партии  и коалиции (бел.-в сравнение – сума-сумарно по-малко от предишните избори с около една четвърт). От тях около 20% са жени (най-много в „Левицата“ – 3), а водачите на листи от дамския пол са само 3, което е далеко от съвременните изисквания за баланс между половете. Само 4 от политическите сили: ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП за България и ПП-ДБ са в пълен „норматив“ (2х4=8). Останалите са от 1 до 7. Сред новите имена виждаме „Неутрална България“, „Левицата“, „Народна партия истината и само истината“ и „КП вън от ЕС и НАТО“.

При най-познатите в областта имена сред водачите, а и сред някои от и техните подгласници виждаме досегашните депутати инж. Ивелин Статев (ГЕРБ-СДС), д-р Джевдет Чакъров, Гюнер Ахмед (ДПС) и Стоян Георгиев – ПП (всички те от 20-и МИР Силистра) и Маргарита Генчева – „Възраждане“ (софийски избирателен район), както още отново сред първите в листите - юристката Даниела Стоянова („Левицата“), позната включително като адвокат, привлечен за съдействие на ползващи Закона за достъп до обществена информация хора от област Силистра; строителния инженер Евгени Георгиев („Български възход“)

И май…толкова. За останалите очакваме да разберем нещо повече и конкретно, поне чрез Фейсбук, ако не от медиите (последното вече почти не се случва, след като има безплатна опция в социалните мрежи)Друг е въпросът, че регистрираните във всички избирателни райони имат по 40 000 държавен медиен пакет, но той обикновено не достига в достатъчна степен до райони като Силистра, където цената на един мандат е висока, предвид малкия брой избиратели.

Любопитен е изборът тази година на националните девизи на основните коалиции и партии, които имат амбицията (и евентуалната възможност, разбира се) да се класират в парламента. Някои от тях и този път ползват България в избрания слоган: „За стабилна България отново („ГЕРБ-СДС), „Повярвай в България („Възраждане) и „С разум за България („Български възход). За предстоящите избори „БСП за България агитира с две думи, гарнирани с удивителни („Да! Можем!), а ДПС по подобен начин, но е с още по-масивен лозунг - три думи с три удивителни: „Разум! Отговорност! Диалог!“. Тежко, ударно и предупредително звучи посланието на ИТН (Държавата - това сте Вие“). Като че ли без право да подлагане на съмнение е изразът Има как при Коалиция ПП-ДБ“. В очакване сме да разберем какво са измислили в „Левицата“, за да се явят в своя прощъпулник пред съвесттта и гласа на народа. 

Отдавна за избирателя изборите са „Дайте - да взема, пък ще видим“, а не са „Дайте, (за) да дадем!“, но продължават да са, както и преди, възможност да извлечеш поука, да си научиш политическия урок, да усвоиш граматиката на изборния процес и, ако ти се случи отново да влизаш в същата роля, да не допускаш досегашни грешки или от арсенала на предшествениците си.

Колко малко се иска от един кандидат - да бъде усмихнат, положително настроен, доброжелателен, слушащ, а не бърборещ скучно и, като че ни себе си. И колко много трябва да даде на всеки, от когото очаква да му се довери - най-малкото надежда, че се ангажира с проблеми, които е разбрал, че са налични и са важни за голяма група от хора.

Хайде на поход към изборните урни, макар и уморени от гласуване! За всеки случай да прескочим 1 април, дето тази година е натоварен с непосилната задача да бъде Ден за размисъл - знаем отколе какъв ден е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар