четвъртък, 23 март 2023 г.

Спектакъл за човека, твореца, самотника и кумира


През Силистра премина още един великолепен театрален спектакъл, този път посветен на незбаравимия Фреди Меркюри, роден в Занзибар, за да покори света със своята и на група "Куин" музика. Биваше спектакълът да бъде посетен от повече силистренци, защото едва ли ще имат друга възможност меломаните, тъй като посещението в ДКТ Силистра бе част от национално турне.

Става дума за представление, посветено на сложната душевност на творящия човек, на неговата самота в съчетание с вечния му стремежа да бъде свободен, включително като личност. Също и за осъществяването по труден начин на споделено любовно чувство, когато си на прицела на вниманието не милиони хора, както и за дългия път към признанието. Защото през 2002 година "Бохемска рапсодия" може да е и за критиката безспорен хит, то при старта на песента през 1975 г. далеч не е било така (според признание на Меркюри в пиесата). За разлика от публиката, разбира се, защото това е песента, най-слушана на стрийминг устройство през 20-ия век, т.е. на телефон или на друга подобна техника.
Спорет БиТиВи новини, "„Бохемска рапсодия“ е написана от Фреди Меркюри (бел.-именно) през 1975 г. Песента се отличава с необичайната си музикална форма ис четирите различни стила: акапела, балада, опера, рок, плавно преминаващи един в друг и завършващи с кода. Музикалното произведение три пъти е влизало в класацията Hot 100 на Билборд: през 1975 г., през 1992 г. и 2018 г.".

Няма коментари:

Публикуване на коментар