сряда, 6 ноември 2019 г.

Нов докторант в Силистра, не е ли време за научна общност в Силистра?




Във Фейсбук Калоян Димов - уредник в Регионален исторически музей Силистра, сподели: „След два изпита и месеци четене съм приет за докторант по „Археология (Средновековна нумизматика)“ във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ - Велико Търново. Димов е издател на сп. „Реверс“, което е едно от малкото по рода си у нас, посветено на нумизматиката. 
Докторант е и директорът на Станция по кайсията в Силистра Александър Любенов - към Селскостопанска академия с тема, свързана с молекулярни и генетични изследвания на кайсията. Една от неговите предшественички на поста - Мария Димитрова, също бе със защитена ОКС „доктор“.

В РИМ с научни титли са д-р Николай Тодоров - директор на най-големия в областта музей, ст.н.с. д.и.н. Георги Атанасов - завеждащ отдел „Археология, автор на множество книги и статии; и д-р Наталия Симеонова - уредник в отдел „Най-нова история“, издала и книга за период от историята на Крайдунавска Добруджа. Доскорошен уредник в музея, вече пенсионер, също е д-р - Румен Липчев, автор на няколко книги. В историческата област д-р е и Тодор Тодоров, инициатор за издаване на специализирани енциклопедии, вкл. и първа по рода си за област Силистра, както и за други патриотични инициативи (поредната е за изграждане на паметник на Флавий Аеций).

Някога в Силистра имаше научно дружество, дали не е време да бъде възстановено под нова съвременна форма като общност?

За Филиал Силистра при Русенски университет „Ангел Кънчев“ (вкл. по сайта fs.uni-ruse.bg) работят 9 преподаватели в хуманитарни и инженерни дисциплини с образователно-квалификационна степен „доктор“: Валентин Стоянов, който е и директор на филиала, Румяна Лебедова, Диана Железова, Галина Лечева, Валентин Манев, Евгения Горанова, Иван Григоров, Милен Сапунджиев, и Тодорка Георгиева (единствена д.ф.н.), от които петима са и доценти (Стоянов, Георгиева, Лебедова, Лечева, Железова).

Отделно часове със студенти вземат други три силистренки - доктори на науките - Силвия Ангелова, Мария Томова и Диана Бебенова-Николова. Дългогодишни преподаватели и автори на учебници са проф. д-р Иван Недев, доц. д-р Илияна Горанова - дългогодишен директор на ИПУ и после на филиала, доц. д-р Теменужка Богданова - доскоро директор на филиала. В Силистра има и етнолог - д-р Йордан Касабов, до преди години преподавател в Земеделския колеж - сега УНЦ към Филиал Русе на ВУАРР Пловдив. 

Началникът на РУО на МОН Габриела Миткова също е с ОНС „доктор“, както и в сферата на дисциплини към УниБИТ - Сезер Нихат от Дулово предстои да защити своята степен - той е председател на секция в област Силистра към Българска библиотечно-информационна асоциация. Още от 80-те години на миналия век своя дисертация е защитил бизнесменът Стефан Иванов, както след това зооинженерите Тихомир Кунев и Стефан Николов. Д-р по теология от Киевско висше учебно заведение е отец Добри Чаков, протосингел на Доростолска епархия. Д-р по политология е и Момчил Неков - силистренец родом, евродепутат в предишния мандат на Европарламента. Д-р по визуални изкуства със защитена степен в Румъния е художничката  Христина Гаева, новоизбран председател на Група на СБХ Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар