понеделник, 4 ноември 2019 г.

Резултати от втори тур в "Местни избори 2019" в област Силистра и сумарна картина на кметове и съветници


В област Силистра бяха проведени избори за кметове в 3 общини и в 8 кметства в седемте общини. За кмет на община Силистра бе избран д-р Юлиян Найденов от ПП ГЕРБ (52,12%), а негов опонент беше Момчил Неков от МК „БСП за България“ (45,63%). В община Дулово за кмет бе избран д-р Юксел Ахмед от ПП ГЕРБ (56%), победил Сезгин Галиб от ДПС (43,22%). В Тутракан кмет стана д-р Димитър Стефанов, издигнат от ИК (66,54%), надвил над Нехат Кантаров от ДПС (31,74%). И тримата избрани кметове на общини ще бъдат за трети път градоначалници на своите общини. 

Да припомним, че в община Алфатар на първи тур бе избрана Янка Господинова от ПП ГЕРБ, в община Кайнарджа за пореден път кмет стана Любен Сивев от ПП ГЕРБ, в община Ситово своя втори мандат започва Сезгин Алиибрям от ДПС, както и в община Главиница – Неждет Джевдет, също от ДПС. В 7-те общини и 7-те  кметове на общини потвърдиха мандатите си (четирима на първи тур, трима – в балотажите).

В кметствата във втория тур кметове станаха, както следва: в община Силистра Венцислав Маринов от ПП ГЕРБ победи в село Проф. Иширково срещу опонент от БСП; в община Алфатар – в село Бистра - Ана Йосифова, издигната от ИК, бе избрана в съперничество срещу представител на ДПС; в община Кайнарджа – в Голеш – бе избран  Демирел Ферадов от ПП ГЕРБ срещу представител на ДОСТ; в община Тутракан – кмет на Нова Черна е Светлана Кирова от ПП ГЕРБ – срещу представител на ДПС, а в Шуменци – Симеон Димитров (БСП) срещу представител на ДПС; в община Главиница – в Зебил – кмет е Ерол Али от „ДБ-обединение“ срещу кандидат от ДПС, а в Зафирово – Мирослав Асенов (ДПС) срещу кандидат от БСП; в община Дулово – във Водно – избран е Хайредин Мехмед от ПП ГЕРБ, срещу представител на ДПС, в Окорш – кмет стана Кемал Ибрям от „Воля“ срещу представител на ДПС, кмет в село Посев стана представител на БСП - Бейсим Вейсал, негов опонент беше кандидат от ДПС. 

В общ план в областта по отношение на кметове на общини по партии: ПП ГЕРБ – 4, ДПС – 2, Инициативен комитет – 1. По отношение на избрани кметове на кметства: ДПС – 30; ГЕРБ – 16; БСП – 6; МК „Алтернативата на гражданите“, „ДБ-обединение“, „Воля“ и СДС – по 1, ИК – 2. В цялата област в 9 населени места бе проведен избор на кметове без алтернатива. С малки изключения в „Местни избори 2019“ борбата за кметове на общини и на кметства бе оспорвана и с участието на представители на няколко политически сили, като 7 от тях имат избрани кметове, отделно трима от кметовете – един на община и двама на кметство, са издигнати от инициативни комитети и заложиха на мажоритарния избор.

Относително разнородна е картината в общинските съвети, като най-категорична е снимката на ОбС Дулово (29 членове)където съотношението ДПС:ГЕРБ е 15:14, и няма никой друг, който да пречи на двубоя, тъй като останалите партии не са се класирали в местния законодателен орган. В ОбС Силистра (33) –  8 партии имат свои представители (ГЕРБ – 11, МК „БСП за България“ – 6, МК „Алтернативата на гражданите“ – 4, СДП и Движение 21 –  по 3, Коалиция „ДБ-обединение“, АБВ и ДПС – по 2). В ОбС Тутракан (17) – 6 политически формации: ДПС – 6, ГЕРБ, МК „Алтернативата на гражданите“ и БСП – по 3, МК „Движение ЗАЕДНО за промяна“ – 2. В ОбС Ситово (13)  3 политически сили: ДПС – 6, ГЕРБ – 4, БСП – 3. В ОбС Главиница (17)  3 политически сили: ДПС – 10, ГЕРБ – 6, БСП – 1. В ОбС Кайнарджа (13) 5 политически сили: ГЕРБ - 6, БСП, БЗНС и ДПС – по 2, ДОСТ – 1. В ОбС Алфатар (11) – 4 политически сили: ГЕРБ – 6, ДПС – 2, СДП – 1, БСП – 2. 

В общ план в областен мащаб (сумарно 133 мандата), разпределението в местните колективни политически законодателни органи е между 11 партии, 4 (сред тях две са местни коалиции) от които влизат за пръв път в местната законодателна власт: ГЕРБ – 50 (във всички общини), ДПС – 43 (във всички общини), БСП – 17 (в 6 от общините, за пръв път с нула в Дулово), МК „Алтернативата на гражданите“ – 7 (в Силистра и Тутракан), СДП - 4 (вече освен в Силистра, с пробив и в община Алфатар), „Движение 21“ – 3 (само в Силистра), „ДБ-обединение“ (само в Силистра), МК „Движение ЗАЕДНО за промяна“ (само в Тутракан), АБВ (само в Силистра) и БЗНС (само в Кайнарджа) – по 2, ДОСТ – 1 (в община Кайнарджа). 


Няма коментари:

Публикуване на коментар