петък, 15 ноември 2019 г.

Трима талантливи художници от една фамилия в обща изложба в Силистра

Уникална в Художествена галерия Силистра с директор Йордан Колев обща изложба "Поколения" с 62 творби на представители на фамилия Маринови: баща (Йордан Маринов - покойник - почетен гражданин на Силистра (посмъртно), син (Вихрен Иванов) и внук (Боян Вихренов).

В повечето от българските градове и села има цели фамилии, станали известни с творчеството си в една или друга област. И в Силистра има една – с доайен покойния вече художник Йордан Маринов, за която живописта е на пиедестал. Така се оформя триото Йордан, Вихрен и Боян Маринови – баща, син и внук. Три поколения художници. В техния дом четката и боята върху палитрата никога не изсъхват, а наоколо се носи ароматът на маслени бои, на ленено масло и на фирнис (вид лак).

Йордан Маринов е завършил Художествената академия в София. Член и основател на групата на СБХ в Силистра през 1965 г .За него специалистите казват, че е посветен творец, сменящ техниките на рисуването, но оставащ с една и съща вярност към изкуството. Участвал е в множество общи и национални изложби представил е на широката публика и 8 самостоятелни изложби.

Негови творби се намират в Национална художествена галерия, както и в частни колекции в България,САЩ, Италия, Англия, Германия, Испания и Франция. Синът му Вихрен Иванов също е живописец, но посяга и към иконописта. Преподава от дълги години в Обединен детски комплекс Силистра – на деца, които желаят да се докоснат до великата магия, наречена изобразително изкуство.

Има десетки награди от изложби. Внукът Боян Иванов през 2012 г. завърши висшето си образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, специалност „Живопис“ при професор Йордан Парушев. Има участия в изложби и пленери както в България, така и в чужбина. Успешно упражнява артистичните си умения в Драматично-куклен театър Силистра, повод за директора на театъра Златина Станева да го поздрави специално. Както директорката на ОДК Силистра - неговия баща и неин колега - Вихрен Иванов.

В памет на техния предтеча бе словото на Лилия Маркова и Милка Димитрова от сдружение "Рицари на доброто", защото първо Йордан Маринов е бил един от тях, а и негови картини са дарени на други "рицари" в близкото минало. Поздрав от Цветана Игнатова - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в община Силистра, на която в миналато Йордан Маринов е бил на длъжността "главен художник" до пенсионирането си. Цветя от областния управител Ивелин Статев за неговата съпруга - стожер на семейството с трайно артистично присъствие в Силистра повече от 60 години.

За своя башща Вихрен Иванов каза пред Общинско къбелно радио: "Той бе много борбен човек. Имаше усещане за много тънка ирония. Въобще той обичаше живота и животът го обичаше! Един бохем, както всеки истински артист, той си имаше и положителни, и малко отрицателни неща, но като цяло бе много широко скроен човек".
За изложбата директорът на галерията Йордан Колев заяви пред аудиторията: "В изложбата са подредени общо 62 творби, като 15 - живопис, са на Йордан Маринов, 8 - приложно изкуство и 16 - живопис, са на Вихрен Иванов, и 20 - живопис, и 3 - пластика, са от Боян Вихренов. Йордан Маринов е всеобщо познат. Дълги години е учител и преподавател в Учителския институт, а преди да се пенсионира беше главен художник на Община Силистра. Роден е през 1932 година, завършил е Художествена академия през 1957 год. при проф. Георги Богданов. Завръща се в град Силистра и започва да твори. Той е един от основоположниците на Дружеството на художниците в Силистра заедно с Георги Куртев, Никола Ковачев, Павел Метеоров, Бедиг Бедросян, Петър Чаушев и др. Дълги години е бил секретар и председател на Дружество на СБХ в Силистра. Изключителен художник. Има множество участия в национални, общи и международни изложби. Творбите му са откупени от Националната художествена галерия и от много галерии в страната, също и от частни колекционери по целия свят. За творчеството си е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий” I степен.
Синът му Вихрен Иванов също рисува от малък. Дълги години е учител по рисуване, а сега е преподавател по изобразително изкуство в Обединен детски ксомплбекс Силистра. Работи с деца, с които е печелил много награди в България и в чужбина. Имал съм възможност да откриваме и други негови изложби още по време на социализма. Много съм се чудел кога му остава време за творчество...Може да се каже, че то е в две направления, на които гледа изключително сериозно. Успоредно с картините си, прави декоративни маски и икони. Участник е в много национални и в общи художествени изложби. Изкуството му е въображаемо и символично.

И сега за Боян Вихренов Иванов, от когото се очаква да надмине славата на баща си и именития си дядо. Завършил е ВТУ със специалност „живопис”. Той е дързък и не се страхува да експериментира. Обладан е от артистичен дух, талантлив и амбициозен - младо момче, което вярва в изкуството, въпреки превратностите на времето. Работи със самочувствие и създава модерно изкуство с привлекателна колористика. Излиза извън ограниченията на видимата реалност, отвъд формата и отвъд сетивата.
И тримата от Фамилия Маринови работят в различни стилове, но границата която ги разделя, ги и събира. Не случайно са баща, син и внук. Може да се каже, че Вихрен и Боян са съвременни автори, вярват в изкуството и го носят дълбоко в себе си. Аз от своя страна искам да им пожелая да продължат да рисуват, да подреждат нови и нови изложби, и да радват своите почитатели с прекрасни творби. А Данчо ще бъде с тях и ще ги вдъхновява. Давам думата на двамата автори да кажат няколко думи за творчеството си.


1 коментар: