четвъртък, 7 ноември 2019 г.

Религиозните вярвания и културата на траките

Професионална гимназия по селско стопанство с. Ситово участва с проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ – модул „Културните институции като образователна среда “ през учебната 2019- 2020 година. Във връзка с това, на 5.11.2019 г. в Археологическия музей в град Силистра бе проведен урок по дисциплината „История и цивилизация“ с учениците от 10 в клас. Идеята на проекта е да се покаже, че музеите са места за учене, отговарящи на интересите им. Чрез уроците в музея учениците да се потопят в човешките преживявания от миналото.

По забавен начин те успяха да възприемат видяното и чутото като приятно и полезно. Под ръководството на Галина Борисова десетокласниците се потопиха в живота на най- старите обитатели по нашите земи. Обогатиха своите познания за религията и културата на траките. Урокът беше разделен на три части: въведение и актуализиране на знанията;  работа с интернет; представяне на проект  „Моето родно място през вековете“.  

Любознателността им бе провокирана от учителя, когато ги покани да участват във виртуална класна стая. Всеки от тях си направи регистрация в приложение, подкрепящо учебния процес с помощта на интерактивни модули earningapps.org/ (). Раздадени им бяха потребителските имена и пароли, с които започна тяхното емоционално преживяване. Самият факт, че липсваха пред тях тетрадки, учебници и химикали, обстановката, предизвика надпреварата между трите отбора в решаване на кръстословица; участието в играта „Стани богат“; работа с исторически документ на своите GSM- апарати.

Всеки един от тях можеше да се наблюдава на екран, как работи , до кое приложение е стигнал и за колко време се решават задачите. Предварителната задача на групите, която беше свързвана с проучване историята и забележителностите на родните места се представи от техните ръководители: Мария Спасова,  Джерен Мюмюн и Хелин Гюлбие.

Във всяко едно от местата в община Ситово те откриха присъствието на траките по нашите земи. Разбраха откъде идват обичаите, които до днес са съхранени при българите. В края на урока всички ученици изразиха своите впечатления , получиха похвала и  различни материали от музея и от ПГСС за труда и отличното представяне.


Няма коментари:

Публикуване на коментар