сряда, 27 ноември 2019 г.

Една непреходна пиеса за "жълтата преса" на сцената в ДКТ Силистра

В първия ден на последната ноемврийска седмица на 2019 г. трупата на Драматично-куклен театър Силистра с директор Златина Станева представи третата си за сезона премиера – този път по текста на „Вестникар ли?“ на патриарха на българската литература Иван Вазов. Така бе продължена комедийната линия в репертоара на театъра, чиито представления засега са в залата на куклената секция, всъщност на практика „стария театър“. Постановката е дело на Гълъб Бочуков – директор на Театрално-музикален център Кърджали (там е реализирана преди няколко години), а сценографията е на Николай Нинов.

Сезонът започна ударно с други две комедии. Първа бе безсмъртната творба „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов (сценична адаптация, постановка и идея за сценография на Орлин Дяков – директор на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе, а костюмите са от Николай Нинов). Последвана бе от подборката по текстове на Димитър Чорбаджийски-Чудомир, наречена „Зевзеци“ – режисьор е Невена Митева – директор на Драматичен театър Габрово, с музикално оформление и хореография от актьора и фолклорист Стефан Станчев. На практика и в трите представления се оглежда непреходният български манталитет, независимо от политическия и икономически строй, спецификата на вековете, наличието или отсъствието на технологична и информационна революция.

По публикация за БТА: „От началото на годината досега са играни над 300 представления пред повече от 17 000 зрители (деца и възрастни), като са осигурени приходи от близо 75 000 лева“. В подготовка за премиера през м. февруари 2020 г. е нова комедия, за която тепърва ще се говори. 

Комедийната пиеса „Вестникар ли?“ е от 1900 г. и е опит за заклеймяване на т.нар. жълта преса, поради което е сред най-поставяните у нас на сцена – вероятно поради своята все по-отчетлива актуалност. Преди близо половин век е реализирана като продукция в националната  телевизия в популярната поредица „Телевизионен театър“ с участието в главните роли на комедийните актьори Георги Калоянчев и Георги Парцалев. Със сигурност пиесата, която като жанр е „едноактна шега с фейлетонни, водевилни, фарсови, характерологични и пр. похвати“, ще покори публиката от различни възрастии в силистренския си вариант.

Няма коментари:

Публикуване на коментар