понеделник, 25 март 2019 г.

Китарни трели от руснак и британец в град Силистра

На 26 март от 19 часа в Зала 13 на Художествената галерия в град Силистра е китарният концерт на Александър Южанин (Русия) и Майкъл Бътън (Великобритания). Проявата е част от национално турне още в София, Варна, Пловдив, Бургас, Шумен и Плевен.

Александър Южанин  (р. 2005 г., Москвае един от най-успешните и талантливи млади руски китаристи. Само на 14 години той вече има повече от 20 международни отличия, от които 14 първи награди. Печели международни конкурси в Сърбия, България (Плевен), Русия, Швейцария  Гърция. Възпитаник е на Дмитрий Иларионов в „Първо училище по изкуствата“ в град Москва. Руснакът има активна концертна дейност като солов изпълнител, вкл. в оркестър, както и като гост в кaмерни състави и ансамбли.

Майкъл Бътън учи в младежката катедра на Кралска музикална академия, Лондон, където е двукратен носител на наградата „Нисък щрайх”. Продължава обучението си в академията в класа на Майкъл Люин. Печелил е наградите на Джулиан Брийм и Дейвид Ръсел, както още „Нерви/Бодрато“ и „Айвър Майрантс”; в Бъркшир, Уиндзър;  полуфиналист е на конкурса в Алесандрия. Пръв носител е на наградата първият  на „Клуб  на Кралската музикална академия“. Изнася солови рецитали в Германия, Италия, Холандия и Белгия. Подготвя издаване на солов албум, посветен на музиката на Джон Даулънд.

Междувременно талантливи възпитаници на Китарен клуб „Акустик“ Силистра с преподавател Виктория Цветкова се представиха достойно в 32-то издание на Дни на класическата китара в град Варна: Михаил Илиев в Първа и Александър Събев в Трета възрастова група.  Китарен дует „Дуросторум“ – Александър Събев и Иван Русев, също бяха отличени и обраха аплодисментите на публиката на Гала концерта.


Следващите изяви на възпитаниците на Виктория Цветкова са в 23-то издание на китарния конкурс „Акад. Марин Големинов“ в град  Кюстендил на 3-6 април и във Фестивал на китарата „Дунавски струни“ в град Силистра ( 21-24 юни).

Няма коментари:

Публикуване на коментар