четвъртък, 28 март 2019 г.

Лондончанинът Ивайло Терзийски представи в Силистра своята шеста поетична книга


По БТА с допълнения от ВЕРСИНАЖ: Новата стихосбирка на поета Ивайло Терзийски Сърце в ремонт бе представена в зала 13 на Художествена галерия Силистра. Силистра. Проявата се осъществява със съдействието на Община Силистра. Ивайло Терзийски e роден в град Плевен, от 1974 до 2008 г. живее и работи в Силистра, вкл. и в отдел Култура на общината. Ръководител е ученически литературен кръжок „Мастилен чадър“.

Авторът има издадени няколко книги с поезия. Като шестата - настоящата, е първа от 11 години насам, т.е. от времето, откакто живее и работи в Лондон. Носител е на повече от 30 национални литературни награди. Книгата представи доц. д-р Румяна Лебедова - преподавател по български език и литература във филиала в Силистра на Русенски университет Ангел Кънчев, който авторът е завършил със специалност Български и руски езици. В представянето участваха още актрисите Нели Тодорова и Стефани Алдимирона; бард изпълнителката Мария Йорданова; дует от познатото трио Елмина, китарен дует Дуросторум и др.


АРТ Силистра, Фейсбук, по профила на Общинско кабелно радио Силистра: При корените си в Силистра Ивайло Терзийски разплака „ремонтираната“ си душа. 

Доц. д-р Румяна Лебедова: „Майката и любимата са опора и упование, но те могат да разлюлеят света, макар дори в отсъствието си да светят. Това е поезия, която изразява най пълния духовен живот на човека, защото човек вече има своята история за себе си, а начина, по който помним и разказваме живота си, е израз на най-съкровеното у всеки от нас. Стихосбирката „Сърце в ремонт разкрива святото отношение към живота и любовта...Живот,  пределно изпълнен с женски образи. Някои мимолетни като сянка от птиче крило, други - устойчиви, вкоренени в душата и в светоусещането на поета. Майката и любимата, на които всъщност Ивайло Терзийски посвещава тази стихосбирка. И чрез които се ражда прозрението, че „щастлив е всеки от жена роден, в сълзите на жена да се опари“.Ивайло Терзийски: „ Благодаря на всички мои приятели и бивши учители, и на хората, които не очаквах днес да дойдат тук днес“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар