петък, 1 март 2019 г.

На 3 март - празник в 3 части - ритуал, поднасяне на венци, концерт


Тържествената церемония в Силистра по случай 3-ти март, Освобождението на България от османско владичество 

Празникът ще протече на пл.  „Свобода“ в три части; начален час 10.30 ч. 

I. Церемонията ще започне с ритуал по издигане на националното знаме на България. Тази година честта да издигнат националното знаме на България имат: знаменосец - Илиян Деянов Илиев - ученик в ХII клас в Спортно училище „Дръстър” – Силистра, състезател по футбол към Футболен клуб „Доростол“ - Силистра, възпитаник на треньора Ивайло Желязков. Участвал е в Академията на Литекс, Ловеч. Избиран е за Спортист № 1 на месеца и е сред 10-те най-добри спортисти на Спортно училище „Дръстър“. И Мария Теодорова Тодорова, ученичка от 12 клас на ЕГ „Пейо Яворов“. С отлични представяния в общински, областни и регионални конкурси и състезания.По повод националния празник на Републиката официално приветствие ще отправи д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра. 

II. Венци и цветя от официалните лица и гражданите ще бъдат поднесени пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев, граф Лев Толстой, предшествани от музиката на Градски духов оркестър.

III.Тази година в богатата програма на пл. „Свобода“ ще вземе участие Тодор Кожухаров със своя оркестър Южни ритми. Гостът е народен певец от тракийската фолклорна област. Роден е в с. Мустрак, община Свиленград. През 2004 г. издава книга със 120 народни песни и автобиографичен материал. Тя носи заглавие „С магията на песента“ и е едно истинско помагало за младите певци. Почти всички свои авторски песни успява да заснеме на видеоклипове, които се излъчват по различни национални музикални канали.

Да издигнем заедно българското знаме,
 в чест на националния празник 3-ти март.
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар