вторник, 12 март 2019 г.

Кукерската традиция бе спазена в десетина места в Крайдунавска Добруджа

През 2019 г. навръх Сирни Заговезни кукерската традиция бе спазена в десетина места в Крайдунавска Добруджа. Най-голям по брой участници и зрители бе 44-тият Празник на кукерите и маските, който е част от Областен културен календари е организиран по иницатива на НЧ "Родолюбие 2006", със съдействието на кметство Сребърна и община Силистра, както и на трима спонсори. 

В него се включиха 7 групи - освен от селото домакин, още от Кайнарджа, Алфатар, Варненци и Сребърна, както и десетина индивидуални с кукерски и други маски. Наградата за най-малък участник, дадена от областния управител Ивелин Статев, тази година е за 2-годишния Калоян Йорданов. Денят, известен още като "Прошка" завърши с улелия край една от най-големите чешми в селото. 

Празникът бе уважен и от представителите на властта в лицето на д-р Мария Димитрова - председател на ОбС, от инж. Тихомир Борачев - зам.-кмет,  и от Стоян Орманджиев - председател на читалището организатор. Както и от кмета на селото инж. Денчо Георгиев, който бе жури заедно ссъс Сава Савов - учител, художник и бивш кмет, и Тихомир Лефтеров - главен худ. р-л на АНПТ "Силистра" при НЧ "Доростол".

Свои локални празници, някои от които преминаха и с гости от други населени места, имаше още в селата Кайнарджа, Проф. Иширково и Алеково (на 16 март от 10 ч. край стопанския двор тук предстои поредна Тодорвденска кушия).

Както и в град Алфатар, чиято Кукерска група "Каракуши" ("Черна птица") бе тазгодишният гост - заедно с други две групи от Южна България, в поредното издание на "Куковден" в румънското село Бранещ край Букурещ, в което живеят деди на калипетровци, които най-вероятно са сложили началото на традицията. Неслучайно по покана на общинския съветник Велику Рустика, който сам е потомък на българи, в продължение на няколко години своето великолепие показваше кукерската група от село Калипетрово. Тази година с алфатарци в програмата бяха и румънски групи от Домнещ, Вълчещ, Пъунещ, Яш, Гълда де Жос, Алба, Кавник и Вранча, както и стотици деца и подрастващи от местните детска градина, лицеи и училища.

Няма коментари:

Публикуване на коментар