четвъртък, 14 март 2019 г.

Бъдеща юристка от София представя в Силистра фантастична историческа повест


Представяне на повестта "Откритие" в град Силистра с автор Таня Мир (Таня Юлиянова Мирчева) е родена на 5 септември 1995 г. в гр. София. Завършва 105 СОУ “Атанас Далчев” и 9. Френска гимназия “Алфонс дьо Ламартин”. През 2014 г. съвместно с Лили Вълчева създава сайта “Родна литература”, посветен на българската литература и личностите, оставили трайна следа в нея. 


В момента Таня Мирчева изучава право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Литературата е нейното хоби и призвание. Пише и поезия, и проза. Дебютната й книга е “Рисуваме вятъра” (в съавторство с Лили Вълчева, поезия, 2017). Следва фантастичната повест “Откритие” (2018 г.), удостоена с наградата “Еквалибриум” на издателство “Либра Скорп”. 


Някои ще кажат, че правото е доста далеч от литературата. Според древните римляни обаче то също било изкуство – при това изкуство за доброто и справедливото. За мен писането е повече от начин да изразиш себе си, защото именно то е отражение на най-финото ми възприятие за света – онова, което не може да се каже толкова точно и искрено по никой друг начин” – коментира съчетанието между “сухата” наука и изящното изкуство Таня Мир.


www.meridian27.com

Наградата “Еквалибриум” за 2017 г. на издателство “Либра Скорп” се присъжда на младата авторка от София Таня Мир за фантастичната й повест “Откритие” [1]. Навръх Коледа книгата вече е факт, а официалната й премиераще бъде на 11 януари 2018 г. в централната сграда на Столична библиотека (на площад “Петко Р. Славейков” №4).
22-годишната Таня Мирчева (с псевдоним Таня Мир) е родена и живее в София. Възпитаник на 105 СОУ “Атанас Далчев” и 9. Френска гимназия “Алфонс дьо Ламартин”, в момента изучава “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”. Литературата е нейното хоби и призвание. Пише и поезия, и проза. През 2014 г. съвместно с Лили Вълчева създава сайта “Родна литература”, посветен на българската литература и личностите, оставили трайна следа в нея. През 2017 г. отново заедно с Лили Вълчева излиза от печат поетичната им книга “Рисуваме вятъра”.
На въпроса как съчетава “сухата” наука и изящното изкуство, Таня философски отговаря:
“Някои ще кажат, че правото е доста далеч от литературата. Според древните римляни обаче то също било изкуство – при това изкуство за доброто и справедливото. За мен писането е повече от начин да изразиш себе си, защото именно то е отражение на най-финото ми възприятие за света – онова, което не може да се каже толкова точно и искрено по никой друг начин.”

Повестта “Откритие” е типично фентъзи, с елементи на трилър, екшън, крими – обединени в домогване на извечния непостижим блян на човечеството – безсмъртието. Шеметно действие, изпълнено с неочаквани внезапни обрати. За разлика от модната напоследък фентъзи вълна, с вече поизтърканите персонажи на вампири, върколаци и пр. дяволски изчадия, присъстващи в сродния жанр романи – хорър, тук авторката обръща поглед към дълбокото минало, към историята на нашите древни предци – траките. Кои са били те, какви са били, какви са техните схващания за живота преди и след смъртта, имали ли са писменост или не, имали ли са своя собствена култура или са заимствали от египетските и гръцките писмени източници? Книгата грабва още от първата страница и се чете “на един дъх”. изложението е увлекателно, синтезирано, на читателя се поднасят изненади в действието буквално с всеки следващ ред.
По мнение на редактора на книгата, повестта “Откритие” е явление в родния фентъзи жанр.
Тепърва ще се говори за тази книга, а и, вероятно напълно основателно, ще повлече след себе си нова поредица от фантастични повести, новели, романи, обърнати към нашата, родна история. Бъдещето е следствие на настоящето, но не осъзнаем ли нашето минало, трудно можем да се надяваме да изградим желаното бъдеще. Таня Мир скромно ни подтиква от страниците на своята книга да се опитаме да станем малко по-добри, да оставим недостижимите стремежи, а да обърнем поглед към самите себе си – към философските измерения на безсмъртието, извън материалните домогвания, водещи до алчност, завист и поквара” – пише той в своето ревю за “Откритие”. 

Да пожелаем на новата книга “попътен вятър”, а на младата и талантлива авторка все повече дръзновение, въображение и... нови книги, с които да завладява сърцата на читателите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар