петък, 7 декември 2018 г.

В памет на Варта Ценкова

Варта Ценкова със своите деца - снимка от профила на дъщеря й Мадлен, Фейсбук.
Да се говори за Варта Ценкова - тази обаятелна, чаровна, вечно усмихната, работоспособна и можеща в областта на балетно-танцовото изкуство хореографка, майка на пет деца...отново на 7 декември 2018 г., в деня на рождения й ден (1935 г.). След продължително тежко боледуване на 75-годишна възраст почина на 3 март 2011 г .
Варта Ценкова е ученичка на изключителната учителка по пеене Евгения Папанчева, ръководителка на хор, оркестър и танцови състави на учениците от Първа гимназия „Свети Климент Охридски”, изнасяла множество концерти и спектакли, очаквани от силистренското гражданство с небивал интерес и часове преди спектакъла салона беше вече препълнен.

Вартухи Кеворк Макарнаян е родена в Силистра и завършва Педагогическото училище в града ни през 1953 година. Учителствува в училищата „Иван Вазов”, „Юрий гагарин” и „Отец Паисий” , където се пенсионира като прогимназиална учителка (бел. ВЕРСИНАЖ - на мен вми преподаваше в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”). 

Създава акордеонен оркестър, фанфарна музика, пионерски хорове, ансамбли за песни и танци на народите, балетни и мажоретни състави, детски оперетки. Води състав за сценични танци към профсъюзния дом на културата. Лауреат е на много републикански и международни фестивали и конкурси. Награждавана е с орден „Кирил и Методий” – І степен, „Майчина слава” – родила и отгледала е пет умни и красиви деца.

Варта носеше в себе си болката за оцеляване на изкуството. И за да го има, беше превърнала собствения си дом в репетиционна зала, където даваше и безплатни уроци по балет. Домът и бе отворен за талантливи деца с недобро материално състояние. Сама шиеше тоалетите за всеки спектакъл на своя състав. Тя беше много емоционален човек, по нейните думи винаги е била „между сълзата и смеха”.

Самата тя споделяше: „Трудно се достига върхът, още по-трудно е да се задържиш там, но когато си успяла радостта е голяма. Аз винаги съм се връщала със златни медали от музикални и танцови конкурси. Тогава удоволетворението е пълно.”

Вината, която носеше през годините е, че е нямала време за собствените си деца, прекалено строга е била с тях. Разчитала е на тяхната самостоятелност и независимост. Дали е било ген или част от педагогиката не може да се даде отговор, но за нея бе гордост, че собствените и деца са добри, чувствителни и всеотдайни към болките на другите. Това стопляше сърцето й.

Госпожа Варта Ценкова умееше да съчетава танците с хубава и подходяща музика на най-големите световни композитори. А това в съчетание с изящното изпълнение на нейните възпитаници доставяше една изключителна наслада на зрителите. Нестихващите аплодисменти след всяко изпълнение и многото цветя показваха виртуозния ръководител на танците, магьосникът на тази феерия от красота, тази незабравима за гражданите на нашия град Варта Ценкова. Тя никога не може да се забрави и ще живее в съзнанието на силистренци с големите си чудесни спектакли.

В едни от последните си активни години в ефира на радио „Менес” водеше и рубрика за култура, в която са гостували десетки представители на различни сфери на изкуството. На страницата на сайта http://www.starasilistra.com/ може да бъдат разгледани записи от нейни танци, както и в Ю туб (https://www.youtube.com/watch?v=DulTXtZEJVM).

АРТ Силистра
вестник „Силистренска трибуна”

Няма коментари:

Публикуване на коментар