сряда, 12 декември 2018 г.

Благотворителност преди Коледа в Силистра


В края на годината няколко са за досега благотворителните прояви. Благотворителен концерт „Подари криле“ бе организиран от доброволци червенокръстци от Силистра в салона на община Силистра. Със събраните средства ще се осъществява проект „Менторска програма за социализиране на деца и младежи в неравностойно положение“.

Проявата бе посветена на 140-а годишнина от създаването на БЧК и на Международния ден на доброволеца. Червенокръстко дружество в Силистра е създадено през 1880-1881 година. Основоположник на червенокръсткото дело в града е възрожденецът Гено Чолаков, чието име е тясно свързано с борбите на силистренци за църковна и политическа свобода. Сега в област Силистра БЧК има 5 566 членове, обхванати в 7 общински организации. 

Областната организация на ПП ГЕРБ Силистра отпразнува 12 години от създаването на партията в навечерието на предстоящите празници Коледа и Нова година. На събитието, организирано от областния координатор Тодор Тодоров и домакина на мероприятието – общинския партиен ръководител д-р Мария Димитрова, бяха събрани средства, с които да бъде закупен апарат за деца със специални потребности от ЦНСТ.

Поредна от 2005 г. насам благотворителна изява в навечерието на Коледа имаше и Ротари клуб Силистра с тазгодишен президент Александър Сабанов – народен представител, за да бъде продължена каузата от неговия предшественик Павлин Иванов – директор на Регионално депо за твърди битови отпадъци Силистра, а именно – монтиране на еко чешми за пречистване на питейна вода в още две силистренски училища – най-вероятно в ПМГ „Св. Климент Охридски“, чиито представители също се включиха в бала начело с директора Анелия Невска,     и в Езикова гимназия „П. Яворов“. Подобни съоръжения вече има в ОУ „Иван Вазов“ и в ОУ „Отец Паисий“, както и в СУ „Никола Вапцаров“ – средствата за тях бяха събрани на Великденски бал на ротарианците. Коледният бал премина с над 100 гости, вкл. от Русе и Тутракан, с участието на рок група „Евърдрийм“, балет „Лиденс“ и гост изпълнителят Виктория Георгиева от Варна, участничка в телевизионното шоу „Екс фактор“.

Своя бал посвети на благотворителността и Лайънс клуб Силистра с президент нотариус Златко Нотев, а събраните средства са наречени за изграждане на площадка за деца с увреждания в един от кварталите на крайдунавския град. Ансамбълът за автентичен фолклор при НЧ „Дочо Михайлов“ Бабук и танцьорите от КСТ „Импресия“ участваха в програмата, за да забавляват гостите. 


Младежкото обединение и ОбС на БСП Силистра събраха над 130 зимни дрехи и обувки, шапки, шалове ръкавици в кампанията „Топла Коледа Ви желаем, предназначени за хора в нужда в Силистренско, които нямат възможност да си закупят облекло за зимата. Събраните дрехи от вчера са оставени на входа на Дунавската градина, на площад „Албена” и в Кризисния център за временно настаняване – гр. Силистра. Мотото на кампанията, която продължи 4 дни, бе „Ако нямаш си вземи, ако имаш остави”.

В ПЗГ Добруджа Силистра се работи по програма Научи се да даряваш. В един от уроците те са се обединили около идеята за създаване на хранителна банка, чрез която да се подпомогнат ученици от гимназията в нужда, а те са повече от 65% от всички възпитаници. Към момента каузата е подкрепена от ученическия парламент, училищното ръководство и училищното настоятелство. Акцията продължава до 19.12.2018 г., а продуктите ще бъдат раздадем на 20.12.2018 г., за да се допринесе за празничното настроение в навечерието на Светлите празници.


Няма коментари:

Публикуване на коментар