сряда, 19 декември 2018 г.

Хор „Седянка“ приключи годината с фестивал в Хасково


Силистренският Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева, който представя Народно читалище „Доростол“, бе сред основните участниците в третото издание на уникалния за Балканите Национален фестивал на коледната и новогодишната песен. Той бе проведен в град Хасково като културно събитие на местния „Младежки център“ с подкрепата на общината и на Министерство на културата. Добруджанци бяха сред малкото състави, уважили поканата на домакините да бъдат част  от половината от четирите събития.


Включително главния концерт и празника „С песни край елхата“, проведен на метри от единствения в страната Паметник на завистта, пред който силистренци се снимаха с коледни шапки. За разлика от предната вечер, когато в официалния концерт тенорите и басите бяха с калпаци с коледарски венци, направили впечатление на публиката от близо и далеч. В малкото свободно време силистренци разгледаха и други забележителности на града, сред които и паметника на Богородица, който е в Книгата та Гинес.
В заключителната проява хористите ни пяха обработки на народни песни и коледна песен от съвременен композитор на една сцена с Детски хор „Орфей“ Хасково и с Хора на момчетата от Пловдив, а във вечерната се изявиха с разнообразна програма, заедно с хор „Христина Морфова“ София и Хоровете на младежите и момчетата от Варна.
Във фестивала, който е без аналог и по причина на това, че е съпътстван от конкурс за нови коледни песни – тази година с 13 композиции, от които 4 бяха избрани за изпълнение, се включиха 8 певчески формации с над 250 хористи от София, Пловдив, Силистра, Варна, Свиленград и Хасково. Специално за фестивала гостуваха представители на Български хоров съюз и композитори като Николай Текелиев.
Успешното представяне на „Седянка“ в Хасково е продължение на изявите на хора през отиващата си година в два национални фестивала – в Медовина, Поповско – през м. май в най-новия фестивал за музика на религиозна тема, подкрепян от Светия синод, и във фестивала в град Русе, както и в международния конкурс в град Тузла, Босна и Херцеговина, където хорът зае престижното трето място сред десетки състави от много европейски страни.
За следващата година Смесен хор „Седянка“ кандидатства за участие във фестивали и конкурси в Полша и Гърция, както и в музикални прояви в страната, с надеждата, че ще може основно със собствен финансов ресурс и с частична помощ от читалището, да покрие необходимите разходи, за да продължи представянето на хоровото изкуство на Силистра. И с увереността, че през 2020 години ще има възможност с партньорството на община Силистра да организира 110-годишнината от първия Събор на хоровете от крайдунавските страни в съчетание с 13-ото му издание. 

1 коментар:

  1. Браво, Седенкари! Дерзайте и успех в осъществяването на плановете ви! Весели Коледно-Новогодишни празници с пожелания за много здраве за всички! :)

    ОтговорИзтриване