сряда, 19 декември 2018 г.

В новата книга на д-р Йордан Касабов се проследяват съдбите на шиковските фамилии

В събота, 22 декември, от 10 ч. в коледна проява на НЧ Пробуда в село Калипетрово ще бъде представена книгата на д-р Йордан Касабов „Шиковското население в Добруджа“, според когото „Много от традициите уж ги знаем, пък се оказа, че не ги познаваме“, научаваме от профила на Общинско кабелно радио във Фейсбук. Освен презентацията на книгата, самодейни състави от читалището ще представят музикално-танцова програма. Интерес предизвиква кулинарната изложба от традиционни за Бъдни вечер ястия, приготвени по отколешни шиковски рецепти, някои от които са публикувани за пръв път чрез книгата.

„Книгата, която предстои да представим, е етнографска по своето съдържание и обхваща една малка подетнографска група в състава на голямата добруджанската. Става дума за т.нар. шиковци, които всъщност са една група хора, които идват съртовите, намиращи се между Провадия и Каспичан. От тамошните села са дошлите тук преселници по време на няколко руско-турски войни в периода 1810–1830 година. 

Тези хора са се установили да живеят тук главно в селата Калипетрово и Алмалий, което вече не съществува. Така село Калипетрово продължава да се развива над 200 години вече предимно като шиковско (бел. - има и гребенци). В книгата представяме колко нови села са произлезли от шиковските родове и от Калипетрово - днешните Проф. Иширково, Брадвари, Алеково, Васил Левски и др.“,  споделя д-р Касабов и допълва, че в отделните инвазии и преселения големи части от шиковци отиват в съответните села в Добруджа.

„Шиковското ми потекло и желанието ми да покажа особеностите на това население, неговия бит и традиции ме накараха повече от десет години да събирам този материал „на терен, в срещи и разговори с хората, за да се получи това издание, което и да изглежда малко сложничко и широкообхватно, но то е предназначено за всички - и за специалистите етнографи и за хората, които се интересуват от родовата си памет. Книгата може да им послужи като основа за направата на родословно дърво на различни родове3 и родови групи“, твърди етнографът.

Изследването съдържа 550 страници, като само около 50 страници е снимковият материал. В книгата е представена изконната шиковска носия с характерните и особености и мотиви. „Тази носия се облича от булката, когато вече стане невяста. Характерен за носията е месалът с т.нар. шикя, което пък означава шиене или шевица , от където идва и етимологията на понятието шиковец или шиковци, споделя Касабов. Характерен е и чепакът на задната част на престилката на носията – завишката, това , което завързва престилката на снагата на жената“.

Това е поредната разработка на д-р Йордан Касабов, като се имат предвид трудовете му за казълбашите, книгата „Един народ – две вери“, в която са показани същностните прилики и разлики в класическите религии, които битуват при нас и с много обряди и обичаи, които според Касабов „познаваме, пък не ги знаем“. Предишната му книга е „Богомилите - вечни и живи. Пратеници от древността“. Авторът е дългогодишен кмет на село Брадвари, откъдето е родом, както и директор на тамошното училище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар