сряда, 12 декември 2018 г.

Книга за шиковци представят в Калипетрово


На 22 декември от 10 ч. в салона на НЧ „Пробуда“ ще бъде проведена уникална проява, посветена едновременно на представянето на новата книга „Шиковсокото население в Добруджа“, издадена в печатница РИТТ Силистра. Неин автор е Йордан Касабов – д-р по етнология. Тя е ключ за разгадаване на едноименната етногрупа и нейните предшественици,  които и днес живеят в едно от най-големите села на област Силистра. Специално за книгата е създаден герб на шиковци, а е представен и химнът на етнографската група.

Проявата е и във връзка с Коледа, поради което е предвидено участие на певци и танцьори, които ще се представят с образци от фолклора на селото. Ще гостува и коледарската група на селото, една от най-атрактивните в региона, съхранила образец на обичая в автентичен вид.

Поредната си творба историкът по образование, родом от село Брадвари, където също са живели шиковци като клонка от фамилиите на Калипетрово, посвещава на етнографска група, която е в основата на развитието на Крайдунавска Добруджа,  а в предишни времена чрез своите предшественици и в други краища както на родината, така още на близки балкански и крайморски страни.

Въпросната книга на Касабов е специализирано изследване чрез етнографско изражение на културните съставки, отнасящи се до група население, представено за пръв път във вида си на мини етнографска подгрупа (шиковци), вклинена в пространството на голямата полянска етнографска група, навлязла широко и в средите на добруджанци.

В книгата „Шиковското население в Добруджа“ в избистрен вид като на длан се вижда най-главното – празнично-обредната система на изследваната етногрупа, която има своите характерни особености, названия, еднаквост на ритуалите (съртовчани – шиковци), правила на поведение в семейството и извън него, житейски практики и характеристики на диалекта.

За първи път се предлага на читателя възможност да се докосне до литературни творби, почиващи на основата на непознатия за широката общественост шиковски говор, като някои от творбите ще бъдат представени на тържеството. Част от което е и кулинарна изложба по шиковски рецепти, предложени и в книгата.

Пред читателя са разкрити съдбите на десетки личности от етногрупата на шиковци, част от които са признати като важни личностни фактори в развитието на градове като Силистра и Дулово, на села като Калипетрово, Проф. Иширково, Брадвари, Алеково, Добротица, Ястребна, Алмалий (Румъния), Бесарабия (Молдова, Украйна) и др.

Книгата на д-р Касабов е нов момент в съвременната българска етнология и сама за себе си е голямо постижение, защото дава отговори на много въпроси, стояли години наред пред изследователите ни. До този момент обаче никой не е имал професионалния интерес, а вероятно и възможността да ги представи убедително, и в обобщен вид пред обществото.

„Историята на шиковци от Добруджа“ позволява на непосветения читател да научи достатъчно за своя род, за да си обясни мисловни и поведенчески образци, на които е подвластен по линия на завещаното от нашите деди. На практика чрез тази книга шиковци имат записано като на кинолента своето интересно в исторически план и живописно като съдържание минало, което е заслужавало отдавна да бъде разказано.

В името на разпознаваемостта и в памет на хората, пренесли във времето и на различни географски ширини своите достижения във всички области на живота. Техните следи днес са живи на различни места в родината, както и извън нея, но досега не са били въведени в система. А тя е ключ към познаване на явлението, наречено „шиковци“, и на неговите предшественици, както и вечен мост със съртовчании, по който, дори и без да подозират, минават техните наследници, независимо в коя точка на земното кълбо живеят.

Резюме от предговора на книгата с автор Йордан Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар