сряда, 12 декември 2018 г.

Впечатляващ концерт на Градски духов оркестър за 55-ия му рожден ден


С празничен концерт под наслов „Музика за всички“ силистренският Градски духов оркестър с ръководител Йордан Георгиев отбеляза 55- а година от своето създаване.  Музикантите представиха разнообразна и богата програма, вкл. и песни, изпълнени от техния ръководител Йордан Георгиев, сам оркестрант във формацията.

Сн. Николинка Николова, Фейсбук
Така те, независимо от притесненията за собственото си бъдеще, удовлетвориха естетическите изисквания на различната по възраст и предпочитания публика, почти изпълнила салона на община Силистра. Произведенията от репертоара на оркестъра включваха, за разлика от друг път, малък на брой маршове за сметка на популярна песни, вкл. от мюзикъли и филми. Звучаха също образци от български фолклор, балканска музика, рок, имаше и китка стари градски, както и класически изпълнения.

„Различното тази година е, че продължаваме традицията с популярната музика и наблягаме повече на песни и духова музика, което е нетрадиционно за Силистра. Правим всичко това с голямо желание и много труд. Днес сме изправени  пред огромно предизвикателство: с щат от 12 музиканти съставът е останка от духов оркестър, което налага всяко произведение да се аранжира наново, за да може да прозвучи добре с наличните инструменти“, това сподели пред медиите минути преди концерта ръководителят на състава.

Тържеството уважиха кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, които изразиха възхита от концерта, отбелязвайки значимостта на оркестъра в културата на града. По традиция общината осигури торта за виновниците за предколедната изява.

Поздрави по достоен начин отправиха областният управител Ивелин Статев, ДКТ Силистра, НЧ „Доростол“, Смесен хор „Седянка“, НЧ „Възраждане“ село Сребърна (вкл. с песен поздрав), ОбС на БСП Силистра и др. В концерта с български хора участваха гайдарите от школа „Великов“, както и малките изпълнители от Център за музика и изкуства „Мегатон“, които  донесоха допълнително празнично настроение. 

Градският духов оркестър в Силистра е основан през 1963 година след закриването на военния духов оркестър при Висшето военно-свързочно училище в града. Основател и пръв дългогодишен диригент на оркестъра е Петър Карагеоргиев, но през годините диригентската палка е била в ръцете и на други диригенти, някои от които са оставили трайни следи в историята на оркестъра.

Според д-р Наталия Симеонова от РИМ Силистра става дума за Арам Берберян, Георги Чимширов, Васил Дженков, Мирослав Хафузов, Константин Момчев, Димитър Боев и др. До 1988 година в оркестъра е имало и детска школа, но поради липса на средства тя е прекратила дейността си.

Градският духов оркестър ежегодно участва в национални и европейски фестивали на духовата музика. Награждаван е за своята дейност с грамоти от Съюза на музикалните дейци в България и от Съюза на българските композитори.

Делото на оркестрантите в Силистра е от края на по-миналия век. По АРТ Силистра във Фейсбук отново чрез д-р Симеонова: „Традицията в духовата музика на Силистра се полага след Освобождението на България , т.е. след 1878. Началото се свързва със Силистренския гарнизон, обслужван музикално от русенската военна (духова) музика.

Назначеният в новооткритото трикласно училище чешки музикален педагог Карел Махан  (1892–1894 ) основава ученически оркестър, в който са включени и духови инструменти. През 1896 година към създаденото от Тодор Карагеоргиев музикално дружество „Гайда” е разкрит смесен оркестър с 23 изпълнители. В годините на румънската окупация – 1918-1940 г.q наследник на музикал
ното дружество „Гайда” става музикално дружество „Седянка”, създадено през 1908 г., което е с диригент Петър Бояджиев, и към което заедно с хоровия и оперетен състав действа и смесен оркестър.

Въпреки забраната от румънската власт, с волни вноски от гражданите са закупени през 1920 година комплект духови инструменти, с които е създаден духовият оркестър на Българската мъжка гимназия с диригент Пенчо Пеев. Под възторжените звуци на този оркестър тържествено са посрещнати българските войски на 1 октомври 1940 година, когато Силистра е върната в пределите на държавата. Инструментите на духовият оркестър към Българската мъжка гимназия са наследени от оркестъра към гимназията „Св. Климент Охридски” в Силистра.

До септември 1944 година ръководители на оркестъра са последователно учителите Иван Млъзгов и Андрей Папанчев. След 1944 година традициите на духовата музика в града се поддържат от оркестъра на разквартирувания в Силистра 31 Силистренски пехотен полк, ученическия духов оркестър, любителски и симфоничен оркестър. За популизирането на духовата музика допринася оркестърът с диригент Александър Кръстев на пребиваващото в града Военно училище в периода 1951-1963“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар