неделя, 1 юли 2012 г.

Сполай, джулай, в олтара на тракийския скален комплекс на Залмоксис






1 юли 2012 г., на изгрев слънце...при Камен бряг.
             Клубът по йога в Силистра с ръководител Неделчо Цветков имаше колай да каже "Сполай" на поредния Джулай, но не край Камен бряг, а от олтара на тракийския култов скален комплекс край Стрелково в Крайдунавска Добруджа.
Здравей, джулай, с песен накавал
В лоното на скалния комплекс край Стрелково
часове след изгрева на слънцето на 1 юли 2012 г.
        Назаем от http://www.webcafe.bg чрез Фейсбук-страницата на Nihal Özergan: "Идеята на Джулая не е свързана с някакъв култ към Слънцето и неговото честване не е просто някаква "хипарска изгъзица". Джулаят е онзи миг, в който изгревът символизира издигането на идеала за свобода, равенство и братство. В който трябва да концентрираш мислите си единствено върху това, че Слънцето изгрява за всички хора - така както изгрява за теб, и ти по никакъв начин не си по-неоправдан или по-привилегирован от живота в сравнение с останалите. Че си част от една огромна верига, в която не можеш да бъдеш самостоятелна брънка. Че твоят личен успех не може да бъде за сметка на нечие щастие и всяка твоя стъпка оставя добра или лоша следа в общия житейски път, наречен съдба. Че нищо не е истинско, ако в осъществяването му не е вложена дозата истинска любов, необходима на всяко дишащо същество така както са му необходими топлина, светлина и въздух. 
25 века по-късно, скален комплекс край с. Войново
          Светът, приятели, е прекалено малък, а животът твърде кратък, за да си позволим да бъдем "висши". И когато дойде денят, в който стигнем до самия ръб, трябва да можем да извикаме: "Напред!"... С увереността, че зад гърба си оставяме свят, за който сме положили усилия да бъде по-добър, по-чист и по-сплотен. Свят, в който сме допринесли любовта, а не войната да е вoдеща сила. И въпреки, че не сме били безгрешни, до последния си миг сме останали добри..."

Няма коментари:

Публикуване на коментар