четвъртък, 5 юли 2012 г.

Назаем от "24 часа": В Тутракан търсят 400 доброволци за огнено Дунавско шоу, Калки играе бог Данувий

        Безпрецедентна ситуация има в град Тутракан месец преди шоуто "Огненият Дунав". За какво става дума? Иде реч за нужда от 400 доброволци, независимо от възраст, пол и занятие. За него съобщава в последния си брой в. "Тутракански глас". Важнвото е да имат желание да участват в реализацията на т.нар. "голямо лятно събитие на Дунава", предвидено за 4 август т.г. То е посветено на международната дунавска седмица в Тутракан от 28 юли до 5 август. На 4 август целодневната програма започва  11 часа на сцени на двата бряга на река Дунав - на българския и на румънския. Организатори са Тутракан и Олтеница. Светещи кораби, илюминации, плуващи огнени фигури, балони с горещ въздух и огромни фойерверки ще има над река Дунав. Всеки вторник и четвъртък в залата на ОбС-Тутракан от 16 до 22 часа ще става записването на участниците доброволци. Предвиден е пленер с участието на доц. Иван Узунов, доц. Борис Желев, доц. Пеню Пенев, Божидар Хаджистоянов, доц. Йордан Николаев Йорданов, Андрей Янев, Дарина Янева и Ганчо Карабаджаков, а нарисуваните от тях картини ще оформят изложба. 
П. Василева
         Чрез в. "Тутракански глас" зам.-кметът Петя Князова-Василева заявява: "Целта на този голям по мащабите си развлекателен празник е да направи популярен Тутракан като туристическа дестинация, а оттам и да се развиват хотелите, ресторантите, риболовът". На практика „Огненият Дунав” ще бъде трансграничен спектакъл от двете страни на реката. И още: "Във визитната картичка на града трябва да се отбележат Етнографският музей „Дунавски риболов и лодкостроене”, който е единствен по рода си по цялото поречие на река Дунав. В музея е представена огромна част от етнографското наследство на тутраканци, чийто основен поминък са били риболовът и лодкостроенето. Емблематичен за града е архитектурният резерват „Рибарска махала” със своите 48 сгради. Тук е единственото в страната естествено обособило се по Дунав рибарско селище. Някои от къщите са построени преди 150 – 200 години и това гиправи особено ценни. На 8 км от града се намира мемориалният комплекс “Военна гробница – 1916 г.”, паметник с национално и световно значение. Това е най-голямото военно гробище в България, където са погребани над 8 000 войници, участвали в епичните боеве при Тутракан през Първата световна война. Сраженията са известни като Тутраканската епопея и всяка година се организират възпоменателни чествания на загиналите в боевете. Тутракан е известен и с най-романтичния залез. Градът е разположен амфитеатрално на брега на тихия Дунав, и при залез, когато слънцето потапя последните си лъчи в тихите води на реката, се разкрива вълшебна гледка към реката. За всеки, който не е виждал великата река, гледката е незабравима. А още по-впечатляваща ще бъде реката на 4 август 2012 г., когато ще се състои уникалният по рода си спектакъл „Огненият Дунав”. В рамките на седмицата ще бъдат изградени сцени на открито за музикални и танцови изяви на местни, румънски, германски и др. участници, кулинарно представяне на страните по река Дунав, модно шоу, състезания и забавления, бирен фест и много други."
     В. "24 часа": "Калки ще е речният св. Данувий по време на предстоящия фестивал "Огненият Дунав". "Ще се проведе от 28 юли до 4 август. Поканиха ме да го изиграя, обяснява певецът. По това време той вече ще се е установил в Созопол, където по традиция прекарва летата и организира караоке партита. "Ще правим и лятно турне с Театъра на българската армия и ще играем "Секс, наркотици и рокендрол". Започва от Добрич на 23 юли. После следват Поморие, Бургас, Царево и вероятно Пловдив", каза още Калки."
http://www.24chasa.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар