събота, 28 юли 2012 г.

В Калипетрово искат бивша здравна служба да стане етномузей, общината настоява за продан


Закъсняла инвестиция с перспектива или поредна продажба на общински имот е въпросът, обсъждан в силистренското село Калипетрово по повод съдбата на сградата на някогашната здравна служба, която е затворена от години. След спор между кмета на общината д-р Юлиян Найденов от ГЕРБ и селската кметица Спаска Димитрова от БСП по време на последното заседание на Общинския съвет, мнозинството от местните депутати не гласува за продажбата. По непотвърдена информация за имота имало неназован по име чуждестранен кандидат-инвеститор от Близкия изток. Поредното сладко за приватизация парче от общинските имоти във второто по големина село в община Силистра е с площ от 1, 5 дка, заедно с построената в него масивна едноетажна сграда. Имотът вече е предлаган няколко пъти за продажба, но не е намирал купувачи за предложената стартова цена в обявените търгове.
Междувременно новата кметица Спаска Димитрова, която като дългогодишен служител на кметството е реализирала 5 проекта в неправителствения сектор, потърсила финансиране на идейния проект с наименование „Старото Калипетрово”. В него акцентът е върху спорната сграда, намираща се в центъра на населеното място. „Тя е свързана с историята на селото, в което живеят две равностойни етногрупи – шиковци и гребенци, наследници на богата култура. Част е от нашето битие и няма по-подходяща сграда от нея като за етнографски музей и дом на занаятите”, споделя младият кмет на Калипетрово.
Намерението е да се изгради комплекс, подобен на Стария Пловдив, „Етъра” край Габрово и Самоводската чаршия във Велико Търново. В съчетание с близките старинни обекти, оформящи исторически комплекс, сред които са 160-годишната църква „Св. Димитър”, Духовният център в сградата на първото училище за цяла Северна България и емблематичната изворна чешма, една от 12-те в селото, всяка със своя история. Според патриотично настроените калипетровци лишаването от този имот е продажба на част от историята им. Направен е опит за кандидатстване по проекта „Красива България”, но има отказ за съдействие от общината поради кратките срокове за подготовка на изискуемите документи. От името на кметството в село Калипетрово има входирана докладна записка до кмета на община Силистра за оттегляне на обекта от Списъка за приватизационни обекти и за недопускане на продажба на обекта. Авторите й смятат, че е по-лесно да се вземе решение за продажба на имота, отколкото да се търси начин за запазване и инвестиране с перспектива, но се надяват общинарите да се откажат от намеренията си. 14 телевизионни предавания за стари кухненски рецепти от Калипетрово засне в края на миналата година топ-готвачът Иван Звездев, поканен лично и за сметка на спонсори, осигурени от 33-годишната кметица Спаска Димитрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар