петък, 27 юли 2012 г.

Назаем от "24 часа": Референдум "24 часа": Само изгодата свързва хубава мома и чичко паричко


                   Читателите отказаха да повярват, че искрена и безкористна любов може да свързва преуспяващ мъж, прехвърлил средната възраст, и красива девойка, която може да му е дъщеря.  В рубриката "Референдум" миналата седмица предложихме на публиката да довърши изречението "50-годишен паралия с 20-годишна манекенка. Любов или..." От всичките над 200 души, които се включиха в дискусията, само 4-ма привидяха в такава връзка чиста романтика, заявявайки, че на любовта всяка възраст е подвластна. 29-годишният Димитров от Балчик ни писа: "Няма нищо лошо или срамно. Дори мисля, че мъжът трябва да е горд, защото не всеки може да се похвали с такова нещо. Каква по-добра комбинация от мъж с пари и красива млада жена? Пък и любовта е до време, после е съжителство. Защо не питате за обратното - дърта с пари и младо енергично момче? Друг е въпросът за предразсъдъците и втълпени разбирания. При животните това не е проблем, защо при хората да е?". За 52-годишен бизнесмен от Силистра "има любов, има, пък и дори заради парите да е, важното е да се обичат хората, какво значение има за колко време и на каква цена?". Негов връстник, собственик на фирма от Враца, казва: "Пълно е със злобари, затова никой не вярва, че в такава връзка може да има любов. Но е възможно, защото любовта няма нито граници, нито възраст." Читател, подписал се iliiko във форума на "24 часа", пише: "Може и двамата да са толкова "бледи" като хора, че никой друг да не иска да е с тях. Аз например не искам да съм с манекенка, ако тя като човек е нищо. Сигурен съм, че и не всяко момиче би било с 50-годишен космат маймуняк само за пари." Пак там "живко" отбелязва: "Конституцията на САЩ започва с "Всеки човек има право на лично щастие". Понеже хората са различни, различни са и представите за лично щастие. Журналистът, измислил този въпрос за "Референдум", може да бъде осъден за възрастова дискриминация и за намеса в личния живот на гражданите. У нас всеки ще оплюе жена, намерила пътя към многото пари, а след това ще даде последните си стотинки, молейки се да спечели набъбналия джакпот."
       Диана Тотева от Русе, на 42 г., прати следното писмо: "В никакъв случай не е любов. Наблюдавайки в последните години упадъка на ценностите, очаквам, че ще става и по-зле. Голяма част от 20-годишните са приели, че разголените фолкпевици с техните доста нецензурни песни са "върхът", викат и пеят заедно с тях по стадионите, а в им липсват елементарни знания и възпитание. Не мога да разбера как става така, че аз работя на 8-часов работен ден много добре платена работа, но след като платя сметките и кредитите, не остава кой знае колко. В същото време покрай мен минава BMW X6 с едно детенце на максимум 20 г. на волана. Как ги изкара тези пари? Явно не с честен труд. Е, може да се е поизпотила малко по гръб." За такава връзка ercha казва: "Взаимна изгода - секс срещу пари." А thecritic допълва: ercha е много дипломатичен. Аз бих го нарекъл проституция. 
           Ето и някои мнения от анкетата, която направихме в 5 областни града. Безработен от Силистра, 40 г.: "Да, бе, да, кой вярва, че е по любов? Защо не дойде тази 20-годишната мома с мене, като нямам пари да я черпя едно кафе, за друго да не говорим?" 23-годишна сервитьорка: "Виждала съм в бара 50-годишни паралии с 20-годишни девойки, уж са влюбени един в друг, ама след време бизнесменът е същият, а девойката друга, и тя "влюбена", вероятно в портфейла му обаче." 65-годишна бивша служителка: "Едно време 50-годишният нямаше да излезе пред хората под ръка с 20-годишна, щото щяха да казват, че му е като дъщеря, и никой нямаше да му вярва, че тя е с него заради самия него. То тогава и бизнесмени нямаше." 18-годишен ученик: "И аз, като стана голям бизнесмен, ще си менкам младите гаджета като носни кърпички, щото сега не мога да си го позволя. А дали има обич? Кой пита в днешно време за тези неща?" Според Жана Лефтерова от Бургас "защо да мисли момичето как да си устройва живота тепърва, като някой може да го направи вместо нея?Пък и с напредването на възрастта тя логично ще си намери нов "благодетел" с 10-години поне по-млад." Съгражданинът й Милети Димитров казва: "Абсолютно противоестествено е. Гнусно ми е, като видя млади момичета с чичковци. После говорят, че им миришели на дърто. Като не искат да им мирише, да си търсят връстници."
          Вальо Видев отсича: "Сметка, каква любов! Връзка по сметка. Един обикновен мъж сигурно не може да й покрие харчовете за маникюр и педикюр." За Димитър Трендафилов това е "въпрос на личен избор и за единия, и за другия, важното е двамата да получават това, което искат." 45-годишен, учител от Враца: "Любов ли? Айде, холан! Това ще си е чиста продажба на чувства, ако изобщо има чувства!" 26-годишен студент смята, че "нищо не е изключено, ама в подобен случай парите определят всичко. Любовта е за гарнитура." За негова 33-годишна съгражданка "може и любов да има, ама такива случаи са 1 на 10 000. Всичко останало е сметкаджийство." Вместо да отговори на въпроса, 42-годишна жена от Стара Загора разказа виц: Един мъж и на 20 г., и на 70 г. все бил заобиколен от хубави жени. Попитали го как го постига, а той: "И преди, и сега 100 долара са си 100 долара. Според неин 35-годишен съгражданин "така се ражда чалгата". А 50-годишен, който горчиво уточнява, че е без пари, казва: "Защо му завиждате на човека, де да можех и аз...". Тинка С., на 55 г. от Благоевград, предполага: "50-годишният може и да се е влюбил човекът, но момичето едва ли. По-скоро е заобичало колата, къщата, скъпите круизи, дрехите, бижутата, пластичните операции и банковата сметка." 30-годишният Костадин Д. отсича: "Убий ме, не мога да повярвам, че мацката се е влюбила във връстник на баща си. Ще го полъже малко, докато се сбръчка чичкото съвсем, и ще литне към някой друг с дебел портфейл." 44-годишната Мариела П. обобщава: "Всичко опира до парите."

МАДЛЕН АЛГАФАРИ, ПСИХОТЕРАПЕВТ: Любовта им може да е истинска Важна е психичната възраст, не биологичната. Ако са еднакво зрели, връзката им ще е пълноценна

             Читателите не вярват, че искрена любов може да свързва 50-годишен богат мъж и 20-годишно момиче, хубаво като манекенка. В такава връзка те привиждат младата жена като "обезкостителка" на банкови сметки, която се интересува само от парите му. Защо, вместо да се радваме на щастието им? Ние, българите, не сме склонни да приемаме чуждото щастие. Винаги търсим да видим зад него корист, нещо низко, опитваме се да го обругаем и принизим така, че да го приравним до своята неудовлетвореност. Абсолютно погрешно е да подвеждаме под общ негативен знаменател всички връзки, в които мъжът е възрастен и заможен, а жената - млада и красива. Всеки случай е индивидуален и не бива с един аршин да бъдат мерени всички. Може някои такива връзки да се основават на търговия - представително дамско присъстие и секс срещу парите и сигурността, които заможният мъж на средна възраст предоставя. Но може и наистина да е любов, а чувствата на двамата да са абсолютно искрени. Има безброй примери на връзки, издържали проверката на времето, в които двамата са с голяма възрастова разлика, но създават щастливо семейство. В пълноценната връзка разликата в биологичната възраст е без значение, важна е психичната възраст. Зависи от това доколко двамата са зрели. Ако и двамата са еднакво зрели, връзката им може да е абсолютно пълноценна. Мнозина са склонни да подозират младото момиче в инфантилност само защото е на по-малко години. Въобще не е задължително да е така. Може девойката да е зрелият човек в двойката, а мъжът да е инфантилният, макар и 50-годишен. Да не е наясно със себе си - колко струва и какво иска. В това евентуално може да се търси мотивацията му на сравнително късна възраст да се стреми към връзка с доста по-млада от него жена. Ако му липсва самоувереност, ако се съмнява в себе си, може, дори без да съзнава, да я използва, за да се доказва пред себе си и околните - окичва я като медал на ревера си, за да покаже, че още става. А девойката да приема такава връзка заради някои ползи, които тя й носи. В този случай можем да допуснем, че връзката се крепи на сделка, макар и негласна. А може да е и друго - в младото момиче мъжът да вижда дъщерята, която никога не е имал. А тя да търси в негово лице покровителството и сигурността, които са й липсвали, защото не е имала баща или той не е бил значима мъжка фигура в живота й. Трайни ли са такива връзки? Зависи на какво се крепят. Ако разликата в психичната възраст е непреодолима, рано или късно един от дамата я напуска, независимо дали има брак, или не. Ако е сделка, ползите за един от двамата се изчерпват в някакъв момент и следва край. Всяка раздяла е свързана с претърпяването на емоционални щети. Но ако връзката от самото начало е била формулирана като сделка, може те да не са чак толкова големи и всеки да продължи по пътя си. Поначало мъжете по-тежко преживяват разделите. В това отношение жените са по-силни и по-бързо като че ли се възстановяват, може би защото са по-склонни да изплакват, споделят, изговарят болката си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар