събота, 28 юли 2012 г.

Силистренски послания на събора под вр. "Бузлуджа" от представители на две поколения от фамилията Кардашеви


  
            За втора поредна година силистренец приветства от трибуната на соцсъбора под вр. "Бузлуджа". Миналата година това Бетина Ковачева, тази година - Георги Кардашев, студент по право. При това заедно с дядо си Георги Кардашев. Внукът - наживо пред хилядите съборяни от левицата, предшественикът му - задочно чрез видеорепортаж. На практика това е било своеобразен ритуал по символично предаване на политическата щафета между поколенията. Навършилият наскоро 80 години Георги Кардашев, който е от Комунистическата партия на България, чрез видеоекрана отправи послание към своя внук  от БСП. 
          Кардашев-старши е последният окръжен председател на БКП в Силистра и в момента е доаейн на регионалните лидери на някогашната управляваща партия. Кардашев-младши е бъдещ юрист и преди няколко месеца бе един от кандидатите за председател на Младежкото обединение в БСП, впоследствие и член на ръководството му. Ритуалът е  иновация в програмата на Бузлуджанския събор и се провеждал по идея на Антон Кутев, депутат от КБ от Силистра. Иновативно е също по силистренски патент присъствието на събора на представители на социалдемократическата партия на Румъния от град Слобозия.   
           Какво каза младият Георги Кардашев научаваме от страницата му във Фейсбук!
          Здравейте, бузлуджанци! Аз съм от поколението на 20-годишните. Не съм израстнал в годините на комунизма, но помня, че в края му детските бонбонки струваха по 1 ст., а моментите като днешния бяха безценни за много хора. В деня, в който започнах да се занимавам по-активно с политика си дадох дума, че ще вложа цялото си вдъхновение, за да напиша поне едно кратко изречение от бъдещата, успешна история на България. Тогава моят дядо, човекът, който Ви поздрави преди малко ми каза: „Щом искаш да вървиш към бъдещето, първо трябва да опознаеш миналото.”Послушах съвета на дядо си и с удивление открих, че всяка моя стъпка в изследването на миналото ни е съпътствана от образа на символ. А всеки символ пораждаше в мен чувство на национална гордост и патриотизъм. Тогава се запитах: Кои са символите на моето съвремие, тези, които моите деца и внуци ще преоткрият? Оказа се, че на въпроса отговорих с други въпроси, които искам да споделя с вас: Може ли да бъде символ на успешна държавна политика пътният знак за магистрала?! Символ на политика за младежта ли са терминалите на българските летища, от които ежедневно излитат млади българи с еднопосочни билети?!  Дюнерът символ на стабилни международни отношения ли е или на глада за слава на един премиер?  Вярвам, ще се съгласите, че днес Балгария няма ясна и целенасочена държавна политика, която да въплатим в символи на национална гордост, а живеем във време на карикатури, които тъжно осмиват всеки опит да бъдем модерна европейска държава. Скъпи другари, днес детските бонбонки струват много повече и сигурно Ви е все по-трудно да зарадвате вашите деца с тях, но съм сигурен, че възможността да сте тук е все така безценна за Вас. Радвам се да бъда сред толкова много хора, които вярват в смисъла на символите, защото знаят, че те са най-силното вдъхновение по пътя ни към една нова социална България.  Вярвам, че всички ще работим много за да постигнем това, а победата на следващите избори ще е най-яркият символ за задружните ни усилия. Успехът не е в думите на силните, а в силата на думата „заедно”! Победа!
          

Няма коментари:

Публикуване на коментар