събота, 14 юли 2012 г.

Румънски археолози и администратори учат български език в Кълъраш и Констанца, български общинари – румънски език в Силистра




         Приключиха първите по рода си курсове по български език за румънци и румънски език за българи в крайдунавските градове Силистра и Кълъраш. В тях участваха над 40 души, представители на публични институциии. Археолози и администратори, вкл. от Констанца, се включиха в курса по български език, за да подобрят професионализма в работата си като изследователи на миналото. Чиновници от различни служби в Силистра изучаваха езика на северната ни съседка, за да си осигурят гаранции за по-непосредствено общуване. 
Преподавателката по румънски език
Силвия Ангелова  раздава дипломи
 за завършения курс по румънски език
Дипломите бяха раздадени в
езиково училище "Александър" в Силистра
            Проектът е с европейски пари, осъществен от Регионален център ФОРДОК в Кълъраш, Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев” и Регионален център за продължаващо обучение на местната публична администрация в Констанца. Началото на проекта бе сложено преди една година и продължава до януари 2013 г. Освен т.нар. двуезичен курс „Хоризонтални политики на ЕС – повече от модерна фаза”, са проведени и курсове по обучители в социалната сфера, както и други прояви. Курсът по български и по румънски езици е чест от тримодулната образователна система. В началото на август е тридневният заключителен курс „Процесът на евроинтеграция в България и Румъния” , първо в Силистра, после и в Констанца. Анализът на проекта е с тема „Трансграничното учене през целия живот – стъпка напред”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар