петък, 14 май 2021 г.

Актриса и художничка от Силистра с театрална премиера в Кърджали

 По репортаж в БНР

На 7 май в Дом на културата Кърджали бе премиерата на спектакъла „Светулки“, който е по идея на Мехмед Билял (заедно с Магдалена Славчева двамата са и хореографи в постановката), а негов едновременно автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани - актриса, родом от Силистра, където в момента живее. Тя е възпитаничка на НАТФИЗ в София, играла е в ДКТ Силистра, но е била преди години и част от трупата в южния град.

Творбата е създадена с онлайн репетиции в продължение на месец с актьори от различни краища на страната и само с 5 активни репетиции с тяхно участие в навечерието на премиерата. Неин специален гост бе актьорът Владислав Карамфилов-Въргала, също със силистреска жилка по линия на своя баща - в миналото музикант в крайдунавския град. Той проведе ритуал по въвеждане в актьорството в чест на един от младите изпълнители в пиесата, наблюдавана и от кмета на община Кърджали Хасан Азис.

В спектакъла се включиха: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. „Майстор кукла“ е художничката Елена Маркарян, която също е от Силистра, и от една-две години провежда художествени „АРТ терапии“ с любители на изобразителното изкуство в града, вкл. в събите, организирано с блатготворителна цел миналата есен по идея на Ротари клуб Силистра.

„Светулки“ е част от дейностите на проекта „Аз имам волята, А ТИ?”, реализиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2021 г. Проектът е насочен към млади хора и е превантивна мярка срещу зависимости. Чрез него се провеждат т.нар. кръгли маси с беседи с подрастващите и с техните родители, за да бъдат информирани за последиците от зависимостите. Лектор на беседите е психологът д-р Сезгин Бекир, председател на Общински съвет по наркотични вещества Кърджали.

Целта на спектакъла е да докосне съзнанието и душите на младите хора, за да могат сами да си направят изводите, че всеки личен избор води до последствия. Тезджан Ферад-Джани коментира за Радио Кърджали, че много отдавна човечеството търси отговори и първопричини.

И още от талантливата актриса, която в личния си профил във Фейсбук публикува и великолепни текстове на различни теми, вкл. публицистични: „Изкуството и в частност театърът, са мощен инструмент за влияние. Човек възприема много по-добре чрез визуално стимулиране на възприятията и мотивиране на емпатията в индивида, отколкото сухото набиване на факти.

Театралното изкуство е пряк път, за да се насочи вниманието на младите хора към теми, наболели като оголен нерв. Този спектакъл ще има потенциала да се превърне в действащ социален проект, който ще предаде искра надежда на младите. Ще ги накара да спрат, да се замислят, за да ги превърне в хора, които са с една идея по-осъзнати “.

Няма коментари:

Публикуване на коментар