четвъртък, 13 май 2021 г.

Силистренци в националните ръководства на партиите (обзор)

Силистра и настоящ народен представител в 45-ото НС на Република България, остана член на ИК на партията и след поредния й национален форум, проведен на 11 май. На него той получи одобрение за работата си като част от ръководния орган на доскоро управлявалата в продължение на повече от 10 години партия, включително и заради координаторските му ангажименти за няколко региона в Североизточна България. 

С участието на Тодоров в управлението на партията на национално ниво бе продължена традицията да има добруджанци в централите и на други партии в годините на прехода от тоталитарно към многопартийно управление на страната след 1990 г. Д-р Петко Енчев бе начело на партия БЗНС и като такъв стана първият областен управител на област Силистра през 1998 г. в правителството на Иван Костов. Филиз Хюсменова бе зам.-председател на ДПС в продължение на години (тя бе също три мандата депутат в ЕП и министър в правителството на Симеон Сакскобурготски - 2001-2005 г.). 

В средите на ДПС в ръководството му на най-високо ниво в първите години бе и Осман Октай. Васил Калинов бе ковчежник на БСП в средата на 90-те години, като записа и посланическа длъжност в Азербайджан. Също в партията на социалистите като народен представител и областен лидер Любомир Божков бе председател на Мандатната комисия на партийния конгрес през 2000 г. 

Понастоящем секретар на НС на БСП е ексобластният лидер на партията Вяра Емилова - народен представител в 45-ото НС на Република България. Възможно е да е имало и да има и други добруджанци извън кръга на посочените партии, представлявали или представляващи своите общности на върха на партийните ръководства, но за момента това да е останало непознато или незапомнено в публичното пространство.

В допълнение: роденият в Силистра комунист Петре Борила, известен и като Йордан Русев, е румънски вицепремиер за периода 1954-1965 г. Смята се за един от създателите на Румънската комунистическа партия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар