петък, 28 май 2021 г.

Майски концерт с 9 солисти на народния оркестър на АНПТ „Силистра“ при НЧ „Доростол“


27 май 2021 г. Площад
Свобода в Силистра. Концерт на народния оркестър при АНПТ Силистра при НЧ Доростол“ с председател Маргарита Любомирова с участието певците Васил Косев, Георги Иванов, Христо Въндев, Йорданка Калинова, Златинка Димитрова, Ненка Тодорова, Милена Станева, Цветанка Морарова, Петър Славов.

Проявата е част от културния календар на община Силистра, с чието съдействие бе проведена. Областна администрация също я подкрепи с цветя за всички изпълнители и с благодарствени адреси до организаторите, музикантите и певците от областния управител Ели Тодорова. Участниците получиха и по брой от юбилейния паметен вестник, издаден миналата година за 80-ата година от Крайовския договор по идея на представителството в Силистра на държавната власт.


Стара практика е в знаковите за
народа ни дни по мегданите да се лее музика, да се играят танци, накратко – да се изразява почит към светии и различни поводи, на които са посветени празници с разнообразно съдържание. Отминалият празник, който отколе свързваме с химна „Върви, народе, възродени“, свързан с науката и културата, заслужава днешния концерт, за участието в който благодарим на народния оркестър с ръководител Валентин Христов към Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ с главен художествен ръководител Тихомир Лефтеров.

В проявата, подпомогната от община Силистра и от Областна администрация Силистра, участват 9 солисти, включително гост изпълнители. Заедно с оркестъра, те предложиха на почитателите си добро настроение в един от последните майски дни на 2021 г. За всеки от солистите Областна администрация с областен управител Ели Тодорова осигурява саксия с цвете и благодарствени адреси до организаторите, ръководителите и солистите с пожелание за възвръщане към времената, когато беше богата палитрата от художествено-творчески изяви на самодейците от читалищата и клубовете.

Народният оркестър изпълни самосотятелно няколко инструментала:ен оркестър: Концертно хоро, Мегданско хоро (Него народният оркестър и организаторите на концерта посветиха на музиканта Николай Николов – Светла му памет!), Ляса, Ръка, Лявата, Странджанска ръченица, Граовски ритми, а за финал - за играчите - познатите хора - Еленино, Дайчово, Добруджанско право и, разбира се, Дунавско хоро.

ВАСИЛ КОСЕВ е певец, когото познаваме от 50 години, през които е бил на сцена, за да предлага своя богат репертоар. Подобно на много други певци от неговото поколение той има златни значки от Националния фолклорен събор в Копривщица, както още награди от прегледи на ансамблите и на художествената самодейност; фондовете на БНР и БНТ пазят в архивите си негови изпълнения.

ЙОРДАНКА КАЛИНОВА е солист на ансамбъла от много години, нейни записи са правени за БНР и БНТ, както и за Радио „Шумен“; носител е на златни значки от Националния събор в Копривщица.

ГЕОРГИ ИВАНОВ е солист на ансамбъла от 12 години, но е започнал певческата си дейност в НЧ „Възраждане“ в село Сребърна, на което е кмет от няколко мандата. Има издаден самостоятелен албум с 13 добруджански песни и работи по втори подобен. Снимал е клипове със свои песни в село Сребърна и в други подходящи за целта места. Участвал е в концерти у нас и в чужбина. Носител е на златна значка от Копривщица.

ЗЛАТИНКА ДИМИТРОВА е потомствена певица - майка й Руска Бошнакова също е била солистка в миналото на Ансамбъл „Силистра“, а баща й Неделчо Бошнаков е бил гъдулар в народния оркестър към ансамбъла. Носителка е на награди от национални и от международни фестивали и конкурси. Взела е участие в записи и предавания на БНР и БНТ.

НЕНКА ТОДОРОВА е родом от Алфатар, където е имала участия в училищни и в читалищни културни прояви. По-късно е била част от Ансамбъл „Добруджа“ при община Силистра, с който е гостувала в много страни по света. Издала е три аудио касети с песни, дискове и видеокасети. Златен медал има от събора в Копривщица. Записи – в радио „Шумен“, телевизия „СКАТ“, БНР, БНТ (вкл. в РТВЦ Русе) и др.

МИЛЕНА СТАНЕВА е родом дуловчанка, където е започнала своята дейност на певица, като активен участник в проявите на НЧ „Н. Й. Вапцаров“ в град Дулово. От сезон 2007-2008 е гост солист в концертите на Ансамбъл „Силистра“. Златна медалистка е от Националния фолклорен събор в Копривщица. Има записи за БНР и за Българската академия на науките.

ХРИСТО ВЪНДЕВ е родом от Алфатар и пее от дете народни песни, подобно на своята майка. Неговата дейност на певец също е започнала от родното читалище – НЧ „Йордан Йовков“ в малкия добруджански град. В силистренския ансамбъл е от 1988 г. С негово участие има десетки записи в БНТ и БНР, носител е на множество награди.

ЦВЕТАНКА МОРАРОВА И ПЕТЪР СЛАВОВ са известен дует – изпълнител на народни песни у нас и в чужбина, работещи от 2003 г. в оркестър „Истър“, който е сред най-популярните в Крайдунавска Добруджа. Създали са и записали авторски песни, които излъчва мастната телевизия „Тянков ТВ“. Морарова е започнала като солистка н Ансамбъл „Добруджа“, към който е била в периода 1984-2000 г. Славов е възпитаник на специализираното средно училище за фолклор в град котел и вече над 20 години работи в любимата си сфера.

Текст: Версинаж - Йордан Георгиев


Няма коментари:

Публикуване на коментар