вторник, 25 май 2021 г.

В чест на 24 май - поредно признание за Теодосий Спасов


Музикантът, фолклорист и джазмен Теодосий Спасов - добруджанец родом (отрасъл в с. Белица, Тутраканско, а е роден в Исперихско), е отличен с „Аскеер 2021“ в категория „Театрална музика“ за музиката към представленията „Облог“ от Дейвид Линдзи-Абер, „О, ти която и да си“ от Мирела Иванова по Иван Вазов и „Страх за опитомяване“ от Оля Стоянова.
Кавалджията на планетата -едно признание, което той има от преди много години (наречен е така от джазмена Милчо Левиев), наскоро участва в проект на рок-музиканти от Силистра - Клуб "Силистар" и приятели.
През 2016 г. гостува на 12-ото издание на Събор на хоровете от крайдунавските страни, когато бе награден от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, участва и в съвместна изява със Смесен хор "Седянка". Преди години отново в Силистра бе в основата и на благотворителна кауза. Гостувал е в Крайсдунавска Добруджа с различни концертни формати. Негова съпруга е актрисат Бойка Велкова. В близкото минало родителите му бяха общественици и читалищни самодейци, а баща му има и издание на свои стихове.
„За мен музиката е онзи подарък от моите родители, които ме тласнаха в тази посока. Специално баща ми създаде детска музикална школа на село, за да започна да свиря на кавал. Така тръгнах. Това беше неговата мечта да стане музикант, но той имаше други житейски проблеми, които му се бяха случили, и аз бях един вид неговото и на майка ми тяхната светска и артистична музикална реализация”. Това казва големият музикант Теодосий Спасов в разговор за сайта Въпреки.сом.
Какво още научаваме от публикации в интернет за Теодосий Спасов (standartnews.com): през 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон; година по-късно списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа; с шоуто "Ривър денс" на "Лорд ъф дъ денс" обикаля САЩ и Мексико.
Възпитаник е на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ Котел и на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив. Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар